Aardappeltaart met tijm

door | 22 dec 2019 | aardappel, avondeten, hartige taart, Hollands, hoofdgerecht, oven, recept, vegetarisch

Lone had een schermtoernooit (het Jeugd Puntentournooi) in Apeldoorn, gisteren. Omdat ik het niet zag zitten om de hele middag in een drukke sporthal met veel wapengekletter en gepiep door te brengen, ben ik een wandeling gaan maken in Kroondomein Het Loo. Het was (weer) práchtig! Ik heb een paar uur heerlijk gewandeld. Wat een héérlijke manier om tot rust te komen als de vakantie is begonnen. Moet ik onthouden!

Omdat Edwin en ik die avond uit gingen, naar een Queen-coverband, aten we niet al te ingewikkeld: deze aardappeltaart. Met kant&klare bladerdeeg en aardappelschijfjes uit de koeling is het een fluitje van een cent. Ik ben niet súper enthousiast over deze aardappeltaart. Het was wel ok, maar ik vond het eerlijk gezegd een beetje saai. Hij had wel wat parmezaanse kaas kunnen gebruiken. Of misschien spek-reepjes, al is dat met onze vegetariër een “no go”, natuurlijk.

Ingrediënten
2 x 350 gram aardappelschijfjes (voorgegaard)
250 ml kookroom
1 ui
een bosje tijm (15 gram)
3 eieren
2 rollen bladerdeeg (koelvers)
olijfolie
peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Pel de ui en snij in ringen. Verhit een scheut olijfolie in een pannetje en fruit daarin de uienringen aan. Laat op een laag pitje zachtjes bakken tot de uienringen zacht en bruin zijn. Bekleed de bodem van een bakvorm met bakpapier en vet de zijwanden in met olie. Bekleed de bakvorm en de opstaande wand met één van de rollen bladerdeeg. Leg een laag aardappelschijfjes in de bakvorm. Leg de gebakken uienringen erop en strooi er wat tijm-blaadjes over. Leg daar weer een laag aardappelschijfjes over en strooi er wat tijm-blaadjes over. Ga zo door tot de aardappelschijfjes op zijn.

Doe de kookroom in een mengkom en doe 2 van de 3 eieren erbij. Breek het derde ei in een kommetje en klop het los. Giet 3/4 van het losgeklopte ei bij de kookroom en hou een kwart over om dadelijk het bladerdeeg mee te bestrijken. Klop de eieren door de kookroom en voeg er wat zout en peper aan toe. Giet het ei-room-mengsel over de aardappelschijfjes.

Dek de taart af met bladerdeeg. Bewaar wat je overhoudt aan bladerdeeg, daar kun je later nog lekkere hapjes van maken (bijvoorbeeld met pesto en geraspte kaas). Bestrijk het bladerdeeg met het geklopte ei.

Zet de aardappeltaart 45 minuten in de voorverwarmde oven. Check halverwege ongeveer. Als de bovenkant te donker dreigt te worden, dek dan af met wat aluminiumfolie.


Snij de taart in punten. Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Jacket potatoes

Hasselback aardappelen (met runderrollade en gesmoorde witlof)

Krokante gestampte aardappelen uit de oven (met kaasburger en spinazie)

Aardappeltaart met spek en gerookte scamorza kaas

Aardappel-courgette-rösti met zalm en creme fraiche

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *