Aardappels, schnitzel, bietjes en sla

door | 11 jun 2020 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, salade, varken, vlees

Vandaag aten we een AVG’tje: Aardappels-Vlees/Vega-Groenten: gewoon gekookte aardappels, schnitzels en bietjes en sla. Ik heb het vast al eens eerder gezegd, maar eerlijk gezegd vind ik AVG’s een beetje saai om te maken. Ik vind het wel lekker, hoor, maar kook-technisch vind ik het gewoon niet echt leuk om te doen. Maar ik had niet zoveel inspiratie om te koken, vandaag, en aangezien manlief het zóóó lekker vindt, kook ik toch af en toe AVG’s. Voor mijzelf en Lone had ik een vegetarische schnitzel en voor Edwin en Free een varkensschnitzel “Zigeuner”. Verder heb ik me er lekker makkelijk vanaf gemaakt: met voorgekookte bietjes, kant&klare schnitzels, kant&klare dressing voor over de sla en jus uit een pakje. Die jus is vegetarisch verantwoord op basis van tuinkruiden. Ik heb alle pakjes jus in de supermarkt gecheckt en er zijn er niet veel, maar er zíjn pakjes jus waar geen vleesbouillon of vlees-extract in zit. Dus kan Lone de jus ook gewoon eten.
Voor mijn gevoel is zo’n AVG-maaltijd niet echt een recept, maar voor de consistentie en volledigheid zet ik hieronder toch de ingrediënten en de bereidingswijze maar neer.
Het is trouwens wel een beetje pijnlijk dat ze alledrie zo zitten te smullen, elke keer dat ik een AVG’tje maak. Maar ze aten ook alledrie netjes hun bord helemaal leeg, zelfs Edwin, die bij mijn “vegetarische meuk” af en toe halverwege zijn bord afhaakt… Dus ik heb ’t niet voor niks gemaakt, zullen we maar denken.

Ingrediënten
1 kilo aardappelen
1 pak voorgekookte bietjes (500 gram)
1 ui
1 krop sla
1 komkommer
1 bakje snoeptomaatjes
4 schnitzels (in ons geval 4 zigeunerschnitzels en 2 vegetarische schnitzels)
75 gram gerookte spekjes
1 zakje jus (tuinkruiden)
een klontje boter (25 gram)
yoghurtdressing
olijfolie

Bereiding
Schil de aardappelen, snij in stukken die ongeveer even groot zijn. Spoel de aardappelen af en doe ze dan met zoveel water in een pan tot ze onder staan. Doe er een beetje zout bij en breng aan de kook. Zet half en laat met de deksel op de pan ongeveer 15-20 minuten koken tot ze gaar zijn. Giet het kookwater af en schudt de aardappelen even op tot ze kruimig zijn.
Terwijl de aardappelen koken kun je verder met de groenten. Giet het sap van de bietjes af. Snij de bietjes in blokjes van ongeveer 1 cm. Pel en snipper de ui. Verhit wat olie in een koekenpan en fruit daarin de ui aan. Als de ui licht begint te kleuren, voeg dan de bieten-blokjes toe aan de pan en roer goed door elkaar.
Vul de gootsteen (of een afwasteiltje) met koud water en pluk de slabladen van de krop. Spoel ze in het water goed af en scheur de grote bladen in kleinere stukken. Droog de sla bij voorkeur met een sla-centrifuge, laat anders goed uitlekken. Doe de sla in een schaal en giet de sladressing erover. Hussel goed door, zodat alle slablaadjes bedekt zijn met een dun laagje dressing. Schil de komkommer en snij in dunne plakjes. Snij de snoeptomaatjes doormidden. Hussel de komkommerplakjes en tomaatjes door de sla.
Bak in een kleine koekenpan de spekreepjes tot ze lekker knapperig zijn.
Smelt in een steelpannetje de boter en giet er 250 ml koud water bij. Roer de juspoeder erdoor met een garde en breng onder af en toe roeren aan de kook.
Zet een koekenpan op het vuur en giet er een scheutje olie in. Wacht tot de olie goed heet is en leg dan de schnitzels er in. Ik heb eerst de twee vegetarische schnitzels gebakken en daarna de vlees-schnitzels. Bak ze aan beide kanten mooi bruin en gaar.

Schep aardappelen op het bord en schep er jus overheen. Leg er een opscheplepel bietjes naast. Strooi voor de vlees-eters ongeveer een eetlepel spekreepjes over de bietjes. Schep wat sla op en leg de schnitzel er naast.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Patate Carne Verdura

Bloemkoolgratin, krokante krieltjes en rollade

Varkenshaas à la Huub

Knolraap met honing en hazelnoten

Geplette aardappelen uit de oven met heek-filet of schnitzel

Bloemkool met saucijsjes en groentesaus

Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en sinaasappel

Krokante gestampte aardappelen uit de oven, kaasburger en spinazie

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Biefstuk a la Farah Diba

Rundervinken in bierstoof

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *