Bloemkool met saucijsjes en groentesaus

door | 24 dec 2018 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, kids, recept, varken, vlees

Al van kinds af aan is dit mijn lievelingseten: bloemkool met saucijsjes en groentesaus. Als ik terug kwam van scouting kamp, dan maakte mijn moeder dit altijd. Míjn kinderen hebben mijn bloemkool-liefde overgenomen. Ze juichten allebei toen ze hoorden dat we deze avond bloemkool zouden eten! De groentesaus is essentieel. Die komt gewoon uit een pakje. Ik kan wel proberen dat zelf te maken, maar ik weet nog dat ik ooit bij een oom en tante ging logeren. Mijn tante had begrepen dat bloemkool mijn lievelingseten was en dat had ze -héél lief- voor me klaar gemaakt. Ik verheugde me er de hele dag al op: bloemkool! Lekker! Wat viel dát tegen toen het eenmaal etenstijd was… Het was inderdaad bloemkool, aardappels, saucijzen en er zat zelfs een sausje bij. Maar dat sausje leek in de verste verten niet op de lekkere groentesaus die mijn moeder altijd maakte…  Ik heb die dag netjes mijn bord leeg gegeten. Maar wel met lange tanden… 

Ingrediënten
1 Bloemkool
12 aardappelen
1 varkensworst
200 ml melk
30 gram groentesausmix (uit een pakje)
50 gram boter
olijfolie
zout

Bereiding
Maak de bloemkool schoon: snij de roosjes van de kool. doe ze in een grote pan en vul met water. Strooi er ruim zout bij en laat even staan. Giet de bloemkool dan af, doe er vers water bij. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan doorkoken tot de bloemkool gaar is (prik er met een vork in om te zien of het gaar is).


Schil de aardappelen en snij in stukken. Doe de aardappelen in een pan en doe er zoveel water bij dat ze net onder staan en doe er wat zout bij. Breng aan de kook en zet dan laag.


Verhit de boter en een flinke scheut olie in een koekenpan. Als het vet heet is, doe dan de worst in de pan en bak aan beide kanten aan. Doe er een kopje water bij, doe de deksel op de pan en laat lekkere sudderen. Check af en toe of je er nog een (half) kopje water extra bij moet doen.
Bereid de groentesaus volgens de aanwijzing op de verpakking. (Breng de melk aan de kook, doe de sausmix er bij, breng opnieuw aan de kook en kook een paar minuten door).
Giet de aardappelen af en schud ze buiten even op (Ja echt, búiten! Daar schrikken ze van, en daar worden ze extra lekker van!).
Giet de bloemkool af.

Schep de aardappelen en bloemkool op. Schep wat jus over de aardappelen en wat groentesaus over de bloemkool. Leg er een stukje worst bij.
Als je kinderen hebt: prak de bloemkool en aardappels met jus goed door elkaar. Snij dan de saucijs in stukjes en verstop die in het bloemkool-aardappel-mengsel. Doe daar een flinke laag groentesaus overheen, zodat het elke hap een verrassing is of er een stukje saucijs in zit. Feest!

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *