Knolraap met honing en hazelnoten

door | 10 mrt 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, recept, vegetarisch

Toen ik laatst naar huis reed, hoorde ik “Knolraap en lof, schorseneren en prei” van Drs P op de radio. Dat is nou echt zo’n liedje dat lekker lang in je hoofd blijft hangen. En toen ik bij de groenteboer was, zag ik zowaar schorseneren liggen. Dus leek het me leuk om ze allevier te maken, dus knolraap, lof, schorseneren en prei. Ook in die volgorde, natuurlijk.
Witlof en prei ken ik natuurlijk wel, en knolraap heb ik ook wel eens eerder gegeten, maar schorseneren nog nooit. Jullie wel? Die schorseneren, een zak met zanderige lange stengels, leverden in ieder geval al leuke gesprekken op bij de kassa. Knolraap moet je niet verwarren met koolraap. Knolrapen worden ook wel meirapen genoemd. Het zijn van die wit-met-roze knolletjes. Ik vind ze wel een beetje op uit de kluiten gewassen radijzen lijken. Een koolraap is een grote knol en is vaak paars-geel van buiten en knalgeel van binnen. En die smaken echt naar kool, een beetje zoals bloemkool.
Voor de knolraap vond ik een recept honing en hazelnoten. Ik heb er met gekookte aardappelen en (vegetarische) gehaktballetjes een AVG’tje van gemaakt: Aardappelen-Vlees/Vis/Vega-Groenten. Dat wil manlief graag wat vaker eten, dus dat kwam mooi uit. Zelf vind zo’n AVG eerlijk gezegd een beetje saai om te koken, maar met groenten die ik eigenlijk niet zo goed ken wordt het toch nog leuk.

Ingrediënten
4-5 knolrapen
800 gram aardappelen
2 bakjes vegetarische balletjes
100 gram hazelnoten
1 klontje boter (ongeveer 40 gram)
2 eetlepels honing
olijfolie
zout, peper
optioneel: 1 zakje (vegetarische) juspoeder

Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in ruim water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze dan af. Spoel de meirapen onder de kraan schoon. Snij de boven- en de onderkant er vanaf en snij ze doormidden. Snij de helften in parten. Verhit de boter in een pan en bak daarin even de stukken meiraap aan. Sprenkel de honing erover en giet er een kopje water bij. Doe de deksel op de pan en laat in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Als de rapen gaar zijn, giet ze dan af.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Als de hazelnoten beginnen te kleuren, doe ze dan in een schaaltje. Giet nu een scheut olie in de koekenpan en bak daarin de vegetarische balletjes tot ze mooi bruin en goed doorgewarmd zijn.
Schep de balletjes uit pan. Giet 250 ml water bij het bakvet van de balletjes en roer het zakje juspoeder erdoor. Breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken.

Schep wat aardappelen op een bord en schep er een paar lepels knolraap bij. Strooi wat hazelnoten over de knolraap en maal er wat peper over. Leg er wat vegetarische gehaktballetjes bij en schep wat jus over de aardappels.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Meiraapsoep met erwtjes en munt

Krokante gestampte aardappelen uit de oven, kaasburger en spinazie

Geplette aardappelen uit de oven, met heek-filet of schnitzel

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Gestoofde witte kool met een lekkerbekje

Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en sinaasappel

Zalm op zuurkool

Bloemkool met saucijsjes en groentensaus

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *