Gestoofde witte kool met een lekkerbekje

door | 15 jan 2020 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, vis

Deze witte kool heb ik al twee keer doorgeschoven. In eerste instantie was ik van plan om er “Oosterse stamppot” mee te maken, maar daar had ik toen toch eigenlijk niet zo’n trek in. Daarna wilde ik er “kap-kool” van maken: wittekoolstamppot met stoofpeertjes uit de slowcooker. Maar ’s ochtends had ik geen tijd gehad om het in de slowcooker te doen, en die stoofpeertjes moeten minstens een paar uur, dus dat lukte niet meer.
Gisteren zat ik, onderweg naar huis in de auto een beetje over die witte kool te mijmeren. Ik zat te dubben of we toch nog die witte kool zouden eten, of dat ik voor iets heel anders zou gaan? Opeens bedacht ik dat de viskraam op dinsdagavond altijd in de wijk staat! Zo kwam ik uit op een AVG’tje: Aardappelen-Vlees/Vis/Vega-Groenten. Andere groenten, zoals andijvie, spinazie, witlof, maak ik wel eens klaar met groentesaus, maar met witte kool had ik het nog nooit geprobeerd. Kool moet alleen wat langer dan die bladgroenten, maar het was hartstikke lekker op deze manier. Door de groentesaus is de kool lekker smeuiig en smaakvol en daarom heb ik geen jus voor over de aardappelen gemaakt.

Toen ik thuiskwam ben ik naar de viskraam gelopen voor drie lekkerbekjes: voor Edwin, Free en mijzelf. Voor Lone heb ik bij de supermarkt nog even een vega-burger gekocht. We vonden het allemaal hartstikke lekker. 

Ingrediënten
1 kilo aardappelen
1 witte kool
3 gebakken lekkerbekjes en 1 vegaburger
groentesaus-poeder (uit een pakje)
zout
olie

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappelen in wat water met zout in een minuut of 20 gaar. Giet de aardappelen af en schudt ze buiten even op (daar worden ze extra lekker van).
Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Snij de kool doormidden, verwijder de harde stronk en snij vervolgens in reepjes. Verhit een scheut olie in een wokpan en bak daarin de koolreepjes aan. Roer om en om en doe er dan een kopje water bij. Laat de kool met de deksel op de pan in een half uurtje gaar stoven. Check af en toe of er nog wat extra vocht bij moet.

Als de kool gaar is, strooi dan wat groentesaus-poeder erover en roer goed door. Het kool-mengsel zal meteen indikken. Proef even of de kool genoeg op smaak is, of dat er nog meer groentesauspoeder bij moet. Als het kool-mengsel te dik of plakkerig wordt, giet er dan wat extra water bij.
Warm de lekkerbekjes -indien nodig- nog even op in de oven. Bak de vega-burger aan beide kanten in een paar minuten mooi bruin.

Schep wat aardappels en gesmoorde kool op en leg het lekkerbekje (of de vega-burger) er op.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Zalm op zuurkool

Pangasiusfilet met sperziebonen en snoeptomaatjes uit de braadslee

Kabeljauw met cherrytomaatjes en mozzarella uit de oven

Tilapia met sperziebonen en mango in gembersaus

Geplette aardappelen uit de oven met heek-filet of schnitzel

Wittekoolstamppot met blauwe bessen

Langedijker koolschotel

Stamppot kapsalon

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *