Zalm op zuurkool

door | 18 nov 2019 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, recept, varken, vis, vlees

Afgelopen weekend waren we een weekendje weg. Zaterdag, de 16e, zou mijn vader jarig geweest zijn. Ik zeg “zou geweest zijn”, want in 2011 is hij overleden. En sindsdien is zijn verjaardag (en zijn sterfdag een week ervoor) een beetje een moeilijke dag. Op zulke dagen gaan we het liefst wat leuks doen om de zinnen te verzetten. Nou, dat is gelukt. Het weekend is voorbij gevlógen! We hebben gezwommen, gewandeld, nóg meer gezwommen en nóg meer gewandeld. Een beetje gekokkereld, lekker gegeten (hamburgers, kaas-fondue en uit eten bij de Italiaan), spelletjes gedaan, nóg meer gezwommen, en Pokémons gevangen en ge-Harry Potterd.
Edwin en de kinderen zijn gisteravond al weer terug naar huis gegaan, ivm school en werk. Ik had vandaag nog vrij en dus zijn mam en ik zijn nog een extra nachtje gebleven. Maar vanmorgen was het voor ons ook helaas voorbij. We hebben een súper fijn weekend gehad! En wat hebben we het getroffen met het weer!

Na thuiskomst weer het menu voor de komende dagen gemaakt. Dit recept uit “Koken in Langedijk 2 – Ruim 75 gerechten van en voor Langedijkers.” leek me erg lekker. Voor dochterlief, die én niet van vis houdt én vegetarisch is én niet van zuurkool houdt, had ik bij de aardappelen een vega-schnitzel en appelmoes.
Wij hebben het gegegen met krokante geplette aardappelen uit de oven. Maar je kunt het ook met gekookte aardappelen eten, hoor. Of met gebakken krieltjes, ofzo.

Ingrediënten
300 gram zalmfilet
1 pak zuurkool (500 gram)
100 gram spekreepjes
100 gram mayonnaise
100 ml kookroom
125 gram creme fraiche
1 glas witte wijn
75 gram boter
15 gram bieslook
1 citroen – optioneel
zout en peper
een kilo aardappelen
olijfolie

Bereiding
Kook de aardappelen, met schil en al, in een minuut of 20 gaar. Giet ze af en leg ze op een met bakpapier eklede bakplaat. Plet de aardappelen met een pureestamper. Sprenkel er wat olijfolie over en strooi er zout en peper over. Zet de geplette aardappelen in de oven tot ze bruin en knapperig zijn. Zet eventueel even de grill aan.

Bak de spekreepjes in een wokpan. Voeg een klontje boter, de zuurkool en de kookroom toe. Roer goed door en laat dan zachtjes een minuut of 20 sudderen.

Meng in een steelpannetje de creme fraiche met de bieslook, mayonaise, witte wijn, peper en zout. Roer goed door. Verwarm de bieslooksaus, maar let op dat hij niet gaat koken.
Bak de zalm in de boter. Bestrooi eventueel met zout en peper.

Leg de zuurkool op een schaal. Schep de saus rondom de zuurkool. Leg de zalm op de zuurkool. Garneer indien gewenst met schijfjes citroen.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *