Varkenshaas à la Huub

door | 25 apr 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, varken, vlees

Dit recept kreeg ik een tijdje terug van Huub, een vriend van ons. Ik weet eigenlijk niet meer hoe we erop kwamen, maar hij zei: “Weet je wat ook lekker is?” Nou, dit dus. Gebakken varkenshaasje en daarop komkommer, een in partjes gesneden eitje en asperges uit een potje. Brie erop en dan nog even in de oven tot de brie gesmolten is. Nou, dat klonk inderdaad goed! Dus ik nam me voor dat gauw eens te maken. Als we toch een AVG (Aardappels-Vlees-Groenten) maaltijd zouden eten. Edwin vindt dat heelijk, maar ik vind dat meestal een beetje saai om te koken. Maar met een leuk recept om iets bijzonders van het stukje vlees te maken, dan is zo’n AVG’tje natuurlijk al veel leuker.
Vanavond heb ik Huub’s varkenshaas gemaakt. Tenminste, ik heb nooit zíjn versie geproefd, dus ik weet niet helemaal zeker of het er een beetje op lijkt. Maar dit is wat ik me erbij voor kon stellen op basis van zijn beschrijving. Tijdens het maken vroeg ik me af hoe alles op dat varkenshaasje bleef liggen? Ik heb het vlees ingesneden, daar de plakken komkommer in gestoken en de asperges en ei-parten tussen de komkommer gelegd. Maar misschien had ik het er wel gewoon over heen moeten draperen? Misschien lijkt het in de verste verte niet op de originele versie, maar het was in ieder geval héérlijk!
Ik heb er sperziebonen bij gekookt, met een beetje nootmuskaat. En krokant gebakken aardappels uit de oven.
Voor dochterlief heb ik een vegetarische variant gemaakt: ook komkommer, asperge, ei en brie, maar dan met vegetarische balletjes in plaats van varkenshaas. In een mini-bakvormpje. Zij vond het ook heerlijk!

Ingrediënten
1 varkenshaas (ongeveer 325 gram)
1 komkommer
1 potje kleine asperges
2 eieren
1 stuk brie (ongeveer 150 gram)
olijfolie
een stukje boter (ongeveer 25 gram)
peper, zout
voor erbij: aardappels en groenten (bijv sperziebonen)

Bereiding
Haal de varkenshaas ruim van tevoren uit de koelkast en laat op temperatuur komen.
Verwarm alvast de oven-grill voor.
Verhit een scheut olie in een braadpan en bak als de olie heet is de varkenshaas rondom bruin. Doe er meteen het klontje boter bij voor extra smaak. Zet het vuur lager en laat de varkenshaas in ongeveer 20 minuten met de deksel op de pan gaar worden. Draai de varkenshaas af en toe.
Kook de eieren hard. Laat ze schrikken in koud water en laat afkoelen. Pel de eieren en snijd ze in parten. Was de komkommer en schil ‘m in stroken. Snij de komkommer in dikke plakken (ongeveer 1 cm). Laat de asperges uitlekken. Snij de brie in plakken

Als de varkenshaas gaar is (hij mag van binnen nog een beetje rosé blijven), til ‘m dan uit de pan en leg in een ingevette ondiepe ovenschaal. Snij de varkenshaas in tot halverwege, steeds met ongeveer 2 cm tussenruimte. Steek in die inkepingen plakken komkommer. Leg een paar asperges en een partje ei tussen de komkommerplakken. Leg tot slot bovenop een paar stukken brie. Leg de overige plakken komkommer, partjes ei, asperges en plakken brie in de ovenschaal om de varkenshaas heen.

Zet de ovenschaal een paar minuten onder de voorverwarmde grill tot de brie begint te smelten en licht begint te verkleuren.
Snij de varkenshaas in de inkepingen in gelijke delen en verdeel over de borden.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Broodje brie met rucola melange, vier-vruchten confiture en komkommer

Plaattaart met witlof, rode ui en brie

Spinazie-brietaart

Asperge-zalmtaart

Asperges met chorizo en feta

Curry Madras met kabeljauwfilet en varkenshaas

Babi Pangang

Bloemkoolgratin, krokante krieltjes en rollade

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *