Asperge-zalmtaart

door | 18 apr 2019 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, vis

Ik was eigenlijk van plan om vandaag Gordon Ramsay’s fish fingers te maken. Daar had ik “pollock” voor nodig. Dat moest ik even google’n: pollock is koolvis. Laat onze kleine supermarkt in de wijk dat nou nét niet hebben. Zelfs niet in de vriezer. Keuze 1: naar één van de grotere supermarkten, hier in Wageningen. Keuze 2: gewoon iets anders maken, vandaag. Het werd dat laatste, want pfffff, ik was nét thuis uit mijn werk en ik had gewoon geen zin om nog weg te gaan.
Nou, en toen zag ik asperges liggen (Jeeeeeej asperge-seizoen!!!) en dacht ik opeens aan een recept dat ik ooit (dat is wel een paar jaar terug) van een collega kreeg: asperge-zalm-taart. Dus: dat werd ‘m voor vandaag!
Mocht het nu geen asperge-seizoen zijn: je kunt hiervoor ook gewoon asperges uit een potje gebruiken. Al is vérse wel lekkerder, natuurlijk. En het kookvocht, daar kan ik morgen weer soep van maken!
Deze hartige taart is een lekker makkelijk recept. En na een lange werkdag, de derde van deze week, vind ik dat -eerlijk gezegd- wel zo lekker.
Ondertussen loop ik al een beetje na te denken over de thuiskomst van dochterlief… Morgen, in de nacht van vrijdag op zaterdag, ergens rond middernacht komt ze weer thuis. Dus morgen hebben we nog één vismaaltijd (misschien alsnog Gordon Ramsay’s fish fingers?). Maar als ze weer thuis komt, dan wil ik natuurlijk wel iets lekkers en feestelijks voor haar maken. Ik zit te denken aan een chocolade-taart, of brownies ofzo… Misschien een recept van Nigella Lawson? Ik weet ’t nog niet helemaal, dat zien jullie nog waarschijnlijk overmorgen.

Ingrediënten
500 gram asperges
150 gram gerookte zalm
1 bakje cherry tomaten (250 gram)
1 kuipje kruidenroomkaas (150 gram)
4 eieren
6 plakken bladerdeeg
olijfolie

Bereiding
Laat de plakken bladerdeeg ontdooien.
Verwarm de oven voor op 180 graden celcius.
Schil de asperges, breek het houtige deel af. Kook de asperges in ruim water gaar. (Zelf kook ik de schillen en de “kontjes” ook mee. Als de asperges gaar zijn (als je er met een scherp mesje in kunt prikken), schep dan de asperges eruit. Laat de schillen en de “kontjes” nog een half uurtje doorkoken. Daar kun je morgen heerlijke soep van maken!

Vet een bakvorm in en bekleed die met de bladerdeeg. Zo’n taartvorm met van die ribbeltjes is leuk, maar die heb ik alleen met een uitneembare bodem, en dan ben ik bang dat het ei erdoor lekt (voor het gestold is). Ik heb dus een gewone bakvorm gebruikt.

Snij de gare asperges in stukken en verdeel die over de bakvorm. Snij de cherrytomaten doormidden en verdeel die, tussen de aspergestukken, over de bakvorm. Snij de plakken gerookte zalm in kleinere stukken en verdeel die stukken tussen de asperges en de tomaatjes.
Klop de eieren los en klop de kruidenroomkaas erdoor. Giet het ei-roomkaas-mengsel in de taartvorm, over de asperges, tomaatjes en zalm.


Zet de bakvorm ongeveer een half uur in de oven tot het ei-mengsel gestold is en goudbruin begint te kleuren.
Laat de hartige taart even afkoelen en snij hem dan in vier gelijke stukken.

Eet smakelijk!

2 Reacties

 1. Hans van Ommen

  super lekker recept; heb nog daslook toegevoegd.

  Antwoord
  • Elleny

   Wat leuk dat je het recept voor deze asperge-zalmtaart hebt uitgeprobeerd én dat je een reactie achterlaat. Ja, lekker is ‘ie, he? Daslook combineert er vast heel goed bij! Ga ik ook een keer proberen!
   Groetjes, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *