Schnitzels en snijbonen

door | 21 jun 2020 | aardappel, AVG, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, oven, recept, varken, vlees

Vaderdag, vandaag! En omdat de liefde van de man door de maag gaat, moest ik natuurlijk wel iets maken wat Edwin hartstikke lekker vindt: een AVG’tje. Dat vind ik zelf een beetje saai om te koken, maar goed, hij vindt het wél erg lekker. En daar gaat het om, vandaag. Als we AVG eten, dan bedenk ik meestal pas in de winkel wat het gaat worden. Dan staat er letterlijk “aardappels”, “vlees”, “groenten” op mijn boodschappenlijst. Ik ben echt wel drie keer om het groenten-eiland heen gelopen. Wat zouden we eten? Bloemkool? Sperziebonen? Andijvie? Worteltjes? Postelein? Peultjes? Peultjes met worteltjes? Witlof? En toen zag ik ze liggen: snijbonen. Ik hou zelf niet van snijbonen. Als kind heb ik er eens een paar rauw gegeten en ben daar hartstikke misselijk van geworden. Blijkt dat er in rauwe bonen een giftig stofje zit, waar je flink ziek van kunt worden. En sindsdien vind ik snijbonen vies. Alleen de geur al… bleeh! Maar ik dacht: ik ga ze een keer een plezier doen… want dit heb ik dus echt nog nooit voor ze gekookt… Sinds Free weet dat ik snijbonen vies vind, lijkt het hem hilarisch als we dat een keer eten. “Ik wil ze best kopen, maar ik ga ze niet klaar maken!” heb ik altijd gezegd. Want ik vind de geur echt heel naar. Free heeft ze schoongemaakt en in stukjes gesneden. Daarna heb ik ze gauw opgezet. Ik heb trouw een klein schepje voor mezelf opgeschept en netjes opgegeten. Ik moet wel het goede voorbeeld voor de kinderen geven, natuurlijk, dat je niet zomaar moet roepen dat je iets niet lust, maar dat je wel moet proeven. Gelukkig is de smaak als ze gekookt zijn niet zo erg als de geur als ze rauw zijn.
Verder had ik er sla bij, gewoon simpele ijsbergsla met dressing uit een flesje. En een schnitzel. Voor Edwin en Free een varkensschnitzel. Voor Lone en mij een vegetarische Auf Wieder Schnitzel.

Ingrediënten
400 gram snijbonen
800 gram kleine aardappels
2 varkensschnitzels
2 vegetarische Auf Wieder Schnitzels
400 gram ijsbergsla
250 gram snoeptomaatjes
4 eetlepels yoghurt dressing
een paar groene olijven
een zakje jus (tuinkruiden)
50 gram boter
zout, peper
nootmuskaat
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aardappelen goed, zodat aarde of zand er af spoelt. Doe de aardappelen in een pan met ruim water en breng aan de kook. Kook tot de aardappels gaar zijn (prik er even in met een vork). Giet de aardappelen af en laat even uitstomen.

Vet een braadslee in met wat olijfolie en doe de gekookte aardappelen daarin. Duw er met een pureestamper op, zodat de aardappelen open barsten. Sprenkel er wat olijfolie over. Strooi er wat peper en zout over en zet de braadslee in de oven tot de aardappelen mooi goudbruin en knapperig zijn geworden.

Maak de snijbonen schoon: snij de topjes eraf en snij ze in schuine (ruitvormige) stukjes. Doe ze in een pan met water en breng aan de kook. Voeg een snufje zout toe en kook in 5-10 minuten gaar. Giet de bonen af en vul dan de pan met koud water. Giet nogmaals af. Doe er een klontje boter bij (ongeveer 25 gram) en rasp er nootmuskaat over. Zet op een heel laag pitje en laat de boter smelten. Roer goed door.

Hussel de dressing door de ijsbergsla. Snij de snoeptomaatjes door midden en hussel die door de aangemaakte sla heen.

Doe de andere helft van de boter in een steelpannetje en laat de boter smelten. Giet er 250 ml water bij en roer de jus-mix er door heen met een garde. Breng aan de kook en laat zachtjes even doorkoken, onder af en toe roeren. Verhit in twee koekenpannen een scheut olijfolie. Doe, als de olie heet is, de schnitzels in de koekenpannen en bak aan beide kanten mooi goudbruin.

Schep wat krokante aardappelen op een bord en schep er wat snijbonen naast. Schep wat sla op en leg er eventueel wat olijven bij. Schep wat jus over de snijbonen en aardappels. Leg er tot slot een -al dan niet vegetarische- schnitzel bij.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Aardappels, schnitzel, bietjes en sla

Patate Carne Verdura (aardappels, vlees en groenten op z’n Italiaans)

Bloemkoolgratin, krokante krieltjes en rollade

Knolraap met honing en hazelnoten

Geplette aardappelen uit de oven met heek-filet of schnitzel

Bloemkool met saucijsjes en groentesaus

Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en sinaasappel

Krokante gestampte aardappelen uit de oven, kaasburger en spinazie

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Rundervinken in bierstoof

Varkenshaas à la Huub

Biefstuk a la Farah Diba

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *