Zelfgemaakte hamburgers

door | 29 okt 2019 | avondeten, burger, hoofdgerecht, oven, recept, rund, vlees

Dit is een recept van Jamie Oliver: de Botham burger, uit zijn tweede boek “De Naked Chef is terug”. Het is hartstikke leuk en súper lekker om zelf hamburgers te maken. En het is eigenlijk helemaal niet moeilijk of heel veel werk. Eigenljk hou ik niet zo van het kneden van gehakt, maar zo af en toe doe ik het toch, omdat het zóóó lekker is. Jamie gebruikt voor vier burgers een kilo (écht!) gehakt en maakt er ballen ter grootte van een cricketbal van. Ik vind een pond gehakt voor vier burgers meer dan genoeg, dus ik heb de hoeveelheden gehalveerd. Ik maak ze ook liever plat, dat gaart beter. Jamie wil zijn burgers van binnen rosé houden. Dat doe ik niet. Een biefstuk vind ik zálig als ie nog rauw is van binnen, maar gehakt wil ik door en door gaar. Óók als het rundvlees is. Wij aten de burgers onder andere met uiencompote, naar een recept uit het Burgermeester kookboek.
Uiteraard had ik ook een vegetarische burger: een pompoenburger met hazelnoten en cashewnoten. Die burger zal ik morgen op mijn blog zetten.

Ingredienten
1 pond runder gehakt
1 rode ui
1 ei
1 handvol broodkruim
1 flinke theelepel koriander
1 snuf komijnpoeder
1 theelepel mosterd
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 230 graden. Pel en snipper de ui. Doe het gehakt in een mengkom en doe de gesnipperde ui, het ei, de broodkruim, koriander, komijn en mosterd erbij. Maal er wat zout en peper boven.

Kneed goed door. Verdeel het mengsel in vieren en vorm er vier burgers van. Druk goed aan zodat het
een beetje stevige burgers worden.


Leg de burgers op een bakplaat met anti-aanbaklaag. Bak de burgers in de voorverwarmde oven in ongeveer 10-15 minuten gaar. (let op: het vet dat uit de burgers loopt kan wel een beetje gaan walmen)


Serveer de burgers op een broodje met mayo, sla, curry-ketchup, tomatenplakjes, augurkjes, rode uiencompote en een gebakken eitje.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *