Rode uiencompote

door | 1 mei 2019 | avondeten, bijgerecht, burger, recept, salade, saus, vegan

Vandaag kwam mijn beste vriendin, San, gezellig een dagje op bezoek! Zij had vrij, ik had vrij, en één en één is twee! Omdat ik de Vegabijbel net nieuw heb (en zij vegetarisch is), wilde ik daar iets uit koken. Mijn keuze viel op de pompoen-pecanburger. De foto zag er heerlijk uit! Er stond alleen niet bij het recept hoe de burger was aangekleed, wat voor saus, enzo… beetje jammer, wel.
Gelukkig heb ik ook het Burgermeester kookboek. Daarin staat een rode uien-compote. En die is echt zálig. Overal bij. Bij vlees, maar ook bij vegetarische burgers!
Het is niet moeilijk om te maken. Het kost alleen even wat tijd, want het moet een uurtje pruttelen. O, en het kost natuurlijk wat tranen, voor je al die uien in ringen hebt gesneden….

Ingrediënten
12 rode uien
olijfolie
5 kruidnagels
1 aardappel
10 gram zout
100 ml rode wijnazijn
50 gram suiker
1 theelepel versgemalen peper

Bereiding
Pel de uien en snij ze in dunne ringen. Verhit in een pan met een dikke bodem (bijvoorbeeld een braadpan) een scheut olijfolie. Zet het vuur laag en doe de uien in de pan. Roer goed door.

Boen de aardappel schoon. Steek de kruidnagels erin. Doe de aardappel, met de rode wijn azijn, de suiker, het zout en de peper bij de uien in de pan. Doe de deksel op de pan en laat de uien een uur lang pruttelen op een laag pitje.
Zet dan het vuur uit en haal de deksel van de pan. Haal de aardappel (met de kruidenagelen) uit de pan. Bij mij waren de kruidnagels eruit gevallen, dus die moest ik alsnog tussen de uienringen zoeken.

Laat de compote ongeveer een half uur afkoelen (en de smaken intrekken).
Deze compote is héérlijk op een hamburger. Of een vegaburger. Maar vast ook op een broodje kaas, ofzo.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *