Rösti, hamburger en salade van geschaafde zomergroenten

door | 18 jul 2020 | aardappel, AVG, avondeten, hoofdgerecht, recept, salade, snel, vlees

Dit is nog een maaltijd van afgelopen week. Eigenlijk had ik deze gisteren op mijn blog willen zetten, maar dat is niet gelukt. Dochterlief mocht gisteravond weer naar een studentenkamer in Enschede “komen kijken” (met andere woorden: zij mocht “op zicht” komen) en ik heb haar op en neer gereden. Ik had het  op een vrijdagavond graag aan Edwin overgelaten, maar die heeft een zere knie en zo’n lange autorit, dat gaat even niet. Maar die hospiteer-avond duurde wat langer dan verwacht, dus tegen de tijd dat we weer thuis waren had ik geen fut/tijd meer om dit recept er op te zetten. En dat is meteen een mooi bruggetje naar dit recept, want dit is echt een heel fijn recept voor als je niet zoveel tijd of fut hebt! Áls je een keukenmachine hebt, tenminste. Met een keukenmachine is het een fluitje van een cent om de groenten in dunne plakjes te schaven en de aardappels te raspen voor de rösti. Als je dat met de hand moet doen, dan is het wel wat meer werk….
Edwin en de kinderen vonden vooral de rösti érg lekker. Zelf vond ik de salade erg lekker! Lekker knapperig en vooral de koolrabi héérlijk. Maar Edwin, Free en Lone vonden ‘m niet zo… Als in: ze hebben geen van allen de salade helemaal opgegeten die ik voor ze had opgeschept. Voor Lone had ik een portie zonder dressing apart gehouden, want zij houdt niet zo van dressing. Daar was ook nog een groot deel van over en dat heb ik de dag erna nog als rauwkost op mijn boterham gegeten. Heerlijk op een plak kaas!
Nog even de bronvermelding: het idee voor de geschaafde zomergroenten komt uit het kookboek Veggie.

Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen
4 eieren
4 hamburgers (2 vlees + 2 vegetarisch)
2 chioggia bieten (dat zijn die wit-roze bieten)
1 rode biet
1 koolrabi
1/2 bosje radijsjes
1 courgette
dressing:
1 theelepel mosterd
2 theelepels honing
1/2 citroen
olie
zout, peper

Bereiding
Was de courgette en snij de onder en bovenkant er van af. Schil de bieten en de koolrabi en snij de topjes er van af. Schaaf de groenten zo dun mogelijk met keukenmachine. Als je die niet hebt, dan kán het natuurlijk ook met een mandoline, kaasschaaf of dunschiller, maar dat is wel wat meer werk. Hussel de groenten door elkaar.
Pers de (halve) citroen uit en doe 1 eetlepel citroesap samen met 4 eetlepels olie, de mosterd, honing en wat peper en zout in een kommetje. Meng goed. Proef even en voeg indien nodig meer van één van de ingrediënten toe. Giet de dressing over salade en hussel goed door.

Schil de aardappelen en spoel ze even af onder de kraan. Rasp de aardappelen, bij voorkeur met de keukenmachine. Strooi er wat zout over, roer even goed door en doe de aardappelrasp in een zeef. Laat het overtollige vocht er uit lekken. Breek de eieren boven een schaal en klop ze even los. Roer de uitgelekte aardappelsliertjes erdoor.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en schep daar twee hoopjes aardappel-ei-mengsel in. Druk een beetje plat. Bak aan beide kanten goudbruin.
Verhit in een andere pan wat olie en bak daarin eerst de vegetarische hamburgers en daarna de gewone hamburgers.

Leg een of twee rösti’s op een bord, schep er een schepje salade bij en leg er een hamburger bij.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Aardappelen, tuinbonen en speklapjes

Rösti met umaburger en sla

Schnitzels en snijbonen

Aardappels, schnitzel, bietjes en sla

Knolraap met honing en hazelnoten

Bloemkool met saucijsjes en groentesaus

Krokante gestampte aardappelen uit de oven, kaasburger en spinazie

Traybake met bieten en bonen, ricotta en peer

Bieten-kikkererwtencurry van de bakplaat

Bietjes en knolselderij met feta en eieren van de bakplaat

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *