Aardappelen, tuinbonen en speklapjes

door | 8 jul 2020 | aardappel, AVG, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, varken, vlees

Vandaag met Lone weer naar Enschede geweest, naar kamers kijken. Één van de kamers waar ze is gaan kijken lijkt een hele goede match te zijn. Duimen jullie mee dat ze gekozen wordt uit de potentiele nieuwe bewoners?
Met etenstijd waren we nog niet terug in Wageningen, dus Edwin en Free aten frietjes en Lone en ik hebben in Enschede wat gegeten. Deze tuinbonen hebben we dus niet vanavond op, maar al een paar dagen geleden, toen Lone met vrienden in een huisje in Zeeland zat. Mam had de tuinbonen meegebracht, laatst. Zou ik zelf niet zo snel gekocht gekocht hebben…  Jáááren geleden (minstens 17 jaar, maar waarschijnlijk nog veel langer) hadden we een abonnement op een biologisch groentepakket. Daarmee kregen we elke week een tas met biologische groenten. Daar heb ik een lichte antipathie voor tuinbonen aan over gehouden. In de zomer kregen we elke week een enorme berg tuinbonen. Echt élke week. Mijn recepten-repertoir was nog niet zo uitgebreid en op een gegeven moment kon ik echt geen tuinboon meer zien. Toen hebben we het pakket opgezegd en daarna heb ik jaren geen tuinboon meer aangeraakt. Totdat mam dus vorige week met een zak tuinbonen aankwam. Mét de tip om ze met spekjes en tijm te maken, naar een recept van Albert Heijn. Was lekker! Kunnen we wel weer eens vaker eten, tuinbonen.

Ingrediënten (voor 3 personen)
800 gram tuinbonen
3 sjalotjes
100 gram spek dobbelsteentjes (gerookt)
een paar takjes tijm
800 gram aardappels
3 speklappen
2 klontjes boter (2 x 25 gram)
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Dop de tuinbonen: knijp in het puntje van de tuinboon tot de peul openspringt. Rits van de peul langs de naad open en veeg de bonen er uit.
Schil de aardappelen, verwijder eventuele pitten en spoel ze af. Snij in stukken en doe in een pan met ruim water. Breng met de deksel op de pan op hoog vuur aan de kook, maar zet half zodra het water kookt. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en schud daarna de aardappelen buiten even op.

Terwijl de aardappelen koken, ga je verder met de tuinbonen. Doe de tuinbonen in een pan en doe er zoveel water bij dat ze onder staan. Doe er 2 takjes tijm bij en kook de bonen in ongeveer 5-10 minuten gaar. Giet de bonen af, maar vang wat van het kookvocht op.

Pel en snipper de sjalotten. Verhit en koekenpan en bak daarin de spekreepjes. Voeg een klontje boter toe en fruit de sjalotjes aan tot ze glazig zijn. Roer de tuinbonen door het spek-ui-mengsel. Zet op half en schep er ongeveer een kopje van het kookvocht bij. Laat zachtjes pruttelen.

Bestrooi de speklapjes aan beide kanten met zout en peper.
Verhit een scheutje olijfolie met een klontje boter en een takje tijm in een koekenpan. Als het boter-olie-mengsel heet is, leg dan de speklapjes in de pan en bak aan beide kanten bruin.

Schep wat aardappelen en tuinbonen op een bord. Leg er een speklapjes naast en giet wat van de jus van de speklapjes over de aardappelen.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Rösti met umaburger en sla

Schnitzels en snijbonen

Aardappels, schnitzel, bietjes en sla

Patate Carne Verdura (aardappels, vlees en groenten op z’n Italiaans)

Bloemkoolgratin, krokante krieltjes en rollade

Knolraap met honing en hazelnoten

Bloemkool met saucijsjes en groentesaus

Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en sinaasappel

Krokante gestampte aardappelen uit de oven, kaasburger en spinazie

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Varkenshaas à la Huub

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *