Dit recept komt uit het Groot Arabisch Kookboek van Janny de Moor. Daar staan echt héérlijke gerechten in. Het enige nadeel is eigenlijk dat er heel weinig foto’s van de gerechten in staan. En omdat ik niet heel bekend ben met de Arabische keuken, moet ik de recepten helemaal doorlezen om een idee te hebben wat het moet gaan worden. Maar toe nu toe was alles wat ik uit dit kookboek heb gekookt hártstikke lekker. Deze bulgur ook weer. En de courgette-pannenkoekjes met verse kruiden waren ook erg lekker!

Ingrediënten
300 gram bulgur
2 aubergines
3 rode uien
1 bosje radijs
200 gram feta
een half bosje bieslook
een paar takjes tijm
1 courgette
3 eetlepels bloem
2 eieren
een half bosje platte peterselie
een paar takjes dille
zout, peper
olijfolie

Bereiding
Was de aubergines en snij ze in blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak daarin de aubergineblokjes aan. Doe de deksel op de pan en roer af en toe even om. Als de aubergineblokjes gaar zijn, na een minuut of vijf, haal ze dan uit de pan en bestrooi met zout en peper.

Pel en snipper de rode uien. Verhit een nieuwe scheut olie in de braadpan en doe -als de olie heet is- de ui met de bulgur in de pan. Fruit de bulgur en ui even aan. Giet 450 ml (anderhalf maal het gewicht van de bulgur) water in de pan. Breng aan de kook en zet dan laag. Doe de deksel op de pan en laat een minuut of vijf staan tot al het vocht is opgenomen.

Roer de aubergineblokjes door de bulgur. Was de radijsjes en snij ze in plakjes. Snij de feta in blokjes. Roer de radijs en feta door het bulgur-mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit, en laat de bulgur met de deksel op de pan staan tot je gaat opscheppen.

Was de courgette en rasp de courgette fijn. Doe de courgetterasp in een schone theedoek en wring het vocht er uit.

Doe de rasp met de eieren en bloem in een mengkom. Knip de peterselie en dille erboven fijn. Roer goed door.

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan. Schep twee porties courgette-beslag in de koekenpan. Bak aan beide kanten gaar en bruin. Strooi er wat zout en peper over.

Schep wat bulgur met aubergine, radijs en feta op een bord. Knip er wat bieslook boven en rits wat tijmblaadjes van de takjes.
Leg er een courgette-pannenkoekje op.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Traybake met groene groenten en bulgur, met amandelen en ricotta

Okonomiyaki (Japanse pannenkoekjes)

Tarkari – auberginecurry met linzen en cherrytomaatjes

Auberginesoep met bruine bonen, kikkererwten en linzen

Linzen-aubergineschotel met abrikoos en kaneel

Auberginesoep

Couscous met aubergine en tonijn

Traybake met pompoen, gort en passievrucht

Courgette gevuld met vegetarische gehakt, kaas en hazelnoten

Aardappel-courgette rösti met zalm en creme fraiche

Vegeree

Risotto met venkel en gepofte tomaat