Auberginesoep

door | 20 jun 2019 | avondeten, lunch, recept, soep, vegetarisch, voorgerecht

Gisteren was ik met mijn moeder naar het Openlucht Museum in Arnhem. Daar is namelijk dit jaar de tentoonstelling “Gruwelijk lekker”. Die gaat over eten en smaken en die wilde ik natuurlijk heel graag zien. Het is geen klassieke tentoonstelling, in de zin van alles overzichtelijk op één plek. Deels wel, in het entree gebouw, maar door het hele park verspreid kun je allerlei smaken ontdekken en receptenkaartjes verzamelen. We moesten erg lachen om een filmpje van kinderen die koffie proefden (de smaak bitter) en allemaal een vies gezicht trokken en gruwden van de bittere smaak. Heel herkenbaar, want ik lust zelf ook geen koffie.
We hebben ook Durian-ijs geproefd, van die Indonesische stinkvrucht Durian, weet je wel? Nou, die stinkt dus écht heeeeeel erg. Het is echt onvoorstelbaar dat mensen (en dieren!) dat ooit voor het eerst zijn gaan eten… Die geur?! Het deed me erg denken aan de geur van gas: echt verschrikkelijk vies! De smaak was wel ok, een beetje zoet, maar het boerde de hele middag op en dan rook ik elke keer weer die nare geur… Ik vind het leuk dat ik het een keer geproefd heb, maar ik zal het niet zo snel een tweede keer eten… We hebben nog het laatste rondje met de historische tram door het park gereden en zijn daarna weer terug naar Wageningen gegaan.

Daar hebben we auberginesoep en een salade met mozzarella en nectarine gegeten. Hieronder het recept voor de auberginesoep. Morgen zet ik die salade op mijn blog. Manlief keek enigszins bedenkelijk toen hij hoorde dat we auberginesoep zouden eten, maar hij vond het verrassend lekker!

Ingrediënten
1 aubergine
50 gram bloem
50 gram boter
1 teentje knoflook
1 bekertje slagroom
2 bouillontabletten (groentebouillon)
1 rode paprika
olijfolie

Bereiding
Was de aubergine en snij in grote blokjes (ongeveer 1-2 cm)  en snij de knoflook in grove stukjes.
Was de paprika, snij doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in blokjes.
Breng 1 liter water aan de kook in de waterkoker.
Verhit een braadpan (of soeppan met dikke bodem) op een matig vuur en smelt daarin de boter. Als de boter is gesmolten, voeg dan de bloem toe. Roer goed, tot alle bloem is opgenomen door de boter. Voeg dan de slagroom toe en roer goed, met een garde, tot een gladde dikke saus ontstaat. Los de bouillontabletten intussen op in het gekookte water en giet de bouillon er al roerend bij. Roer goed met de garde, zodat het een gladde gebonden soep wordt.
Verhit intussen een scheut olijfolie in een koekenpan en bak daarin de knoflook en de aubergine een paar minuten aan. Doe dan de aubergineblokjes en knoflook in de gebonden soep en breng opnieuw aan de kook.
Zet het vuur half en laat een minuut of tien koken tot de aubergine helemaal zacht is.
Pureer de soep met een staafmixer.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan (mag best dezelfde zijn als waar je de knoflook en de aubergine in hebt gebakken) en bak daarin de paprikablokjes. Roer af en toe om, tot de paprika een beetje zacht begint te worden.


Schep de soep in een bord of kom en garneer met wat gebakken paprika blokjes.
Héérlijk!
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *