Risotto met venkel en gepofte tomaat

door | 2 dec 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, recept, rijst, vegetarisch

Vandaag aten we deze risotto met venkel. Eerlijk gezegd had ik dit gerecht al een paar dagen voor me uit geschoven. Eerst omdat het Sint Pannekoek was, daarna hebben we gegeten op een verjaardag en op zondag maakte ik liever een makkelijke traybake. Vandaag moest ik er maar aan geloven, vond ik zelf. Ik hou namelijk eigenlijk niet zo van venkel. Als je venkel eenmaal gekookt hebt, dan gaat ’t wel, maar als je zo’n knol snijdt dan ruikt ’t heel erg naar anijs. En ik hou bést van anijs, in anijs-melk of gestampte muisjes op brood, maar bij mijn avondeten vind ik ’t niet zo passen… Maar eenmaal bereid dan verdwijnt dat zoete anijs-achtige gelukkig grotendeels en in deze risotto is het eigenlijk hartstikke lekker. Die gepofte tomaten en knoflooktenen zijn er ook onwijs lekker bij!

Ingrediënten
1 pak Arborio risottorijst (500 gram)
5 grote trostomaten
2 venkelknollen
2 uien
1 bol knoflook
1 glas witte wijn
1/2 bosje tijm
100 gram geraspte parmezaanse kaas
50 gram boter
3 bouillontabletten (groentebouillon)
olijfolie
zout & peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook anderhalve liter water en los daarin de bouillontabletten op.
Snij de tomaten doormidden en schep het waterige deel met de pitjes eruit. Vet een braadslee in met wat olijfolie en leg daar de gehalveerde, uitgeholde tomaten in, met de bolle kant naar boven. Breek de knoflooktenen los van de bol en verdeel die over de braadslee. Verdeel de takjes tijm erover en sprenkel er wat olijfolie over. Maal er nog wat zout en peper over en zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Pel de ui en snij in stukken. Was indien nodig de venkel en snij het onderste stukje en de steelaanzet er af. Houd het loof apart. Snij de venkelknol in kleine stukken. Smelt in een wokpan of een grote hapjespan de helft van de boter. Fruit hierin de ui en de venkel aan. Bak onder af en toe roeren voor ongeveer tien minuten.

Voeg dan de risottorijst toe en roer goed door. Bak de rijst met de groenten aan tot de rijst een beetje glazig begint te worden. Blus dan af met de wijn. Roer goed door en voeg, als de wijn is opgenomen door de rijst, een deel van de bouillon toe. Roer regelmatig en voeg, als het grootste deel van de bouillon is opgenomen, nóg wat bouillon toe.

Hoeveel bouillon er precies nodig is, verschilt per keer, maar het zal ongeveer tussen de één en anderhalve liter zijn. Als de rijst geen bouillon meer opneemt, proef dan een beetje om te kijken of de rijst al gaar is. Als de rijst nog niet gaar is: voeg dan nog wat extra bouillon toe, roer goed en heb nog even geduld. Als de rijst wel gaar is, haal dan de pan van het vuur.

Haal de braadslede uit de oven als het velletje van de tomaten bruin kleurt en begint te schrompelen. Laat even afkoelen.

Roer de rest van de boter en de parmezaanse kaas door de risotto heen. Proef de risott en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper. Laat de risotto een paar minuten rusten.

Schep een flinke schep risotto op een bord en schep er twee halve gepofte tomaten en een paar gepofte knoflooktenen op. Leg er nog wat takjes tijm bij naast en wat van het venkel-loof er op.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Risotto alla Milanese

(ándere) Risotto met gepofte tomaten

Risotto met kip en doperwten

Groenterisotto met knolselderij en salie

Gevulde tomaat

Melanzane alle parmigiana (aubergine met parmezaan)

Penne Carbonara met courgette van Jamie

Kabeljauw met cherrytomaatjes en mozzarella uit de oven

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *