Risotto met gepofte tomaten

door | 5 mei 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, recept, rijst, vegetarisch

En? Hebben jullie nog iets met 5 mei gedaan? Wij niet echt, eigenlijk… En dan wonen we nog wel in Wageningen: Stad der Bevrijding. Ik heb wél de vlag uitgehangen, dat dan weer wel. Maar we hebben ons niet in het feestgedruis gestort. Andere jaren ben ik met de kinderen wel eens naar het Foulkes-festival geweest: dat is in het Arboretum, met oude legervoertuigen, veteranen en re-enactment groepen. Maar de kids stonden niet te springen om daar dit jaar naar toe te gaan. En de drukte in de stad bij het festival, dat is sowieso niet zo aan ons besteed. Al leek het podium bij het Torckpark me nog wel leuk, met allerlei Wageningse tribute bands. Maar die treden ook op bij Woetstok, dat is wat minder massaal en daar gaan we wél heen. Dus wij zijn lekker thuis gebleven, vandaag. 

Ingrediënten
1 kilo trostomaten (ik had gewone tros-tomaten en van die kleintjes)
3 stengels bleekselderij
1 ui
2 tenen knoflook
250 gram risottorijst
250 ml witte wijn
60 gram geraspte parmezaanse kaas
1-1,5 bouillontablet (groentebouillon)
2 dessertlepels gedroogde oregano
een paar takjes basilicum
olijfolie
peper en zout

Bereiding
Kook een halve liter water en los daarin 1 bouillontablet op.
Verhit de oven voor op 200 graden. Was de tomaten en snij ze doormidden. Snij het harde stukje eruit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er olijfolie over en strooi de oregano erover. Maal er wat peper en zout over heen. Zet de bakplaat een minuut of twintig in de oven.


Pel en snipper de ui. Snij de bleekselderij in kleine stukjes. Verhit een scheut olie in een pan met een dikke bodem en fruit daarin even de ui en de bleekselderij aan. Pers de tenen knoflook even uit boven de pan en bak die even mee. Zet het vuur niet te hoog, pas op dat het niet aanbrandt!
Voeg, als de ui lekker zacht is geworden, de rijst toe en zet het vuur hoger. Roer goed door. Als de rijst glazig wordt, voeg dan de wijn toe. Blijf roeren tot de wijn is opgenomen door de rijst.

Voeg dan, net ongeveer een soeplepel per keer, de bouillon toe. Blijf roeren, en voeg steeds een nieuwe hoeveelheid bouillon toe, als de vorige volledig is opgenomend door de rijst. De risotto is klaar als de rijst verzadigd is. Proef even: is de rijst gaar? Als dat niet het geval is, los dan nog een halve bouillontablet op in 250 ml water en voeg nog wat bouillon toe.

Haal de tomaten uit de oven.
Snij de basilicumblaadjes in reepjes.
Haal de pan van het vuur en voeg de de geraspte parmezaanse kaas en de basilicumreepjes toe. Roer door tot de kaas gesmolten is. Doe dan een deksel op de pan en laat nog een paar minuten staan. Zo wordt de risotto heerlijk smeuiig!

Schep de risotto op een bord en leg er een paar gepofte tomaten op.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *