Risotto met kip en doperwten

door | 13 feb 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, kids, kip, recept, rijst, vlees

Free, onze zoon van 11, wilde graag samen koken. Ik heb ‘m, denk ik, een beetje aangestoken met de kokkerelleritis. Hij kijkt sinds kort kookfilmpjes op YouTube. Eerst keek hij vooral gamefilmpjes, maar nu kijkt hij ook af en toe naar Masterchef Junior en Gordon Ramsay. En nu leek het hem hartstikke leuk om samen te koken. En dat ik dat dan ook op mijn blog zou zetten, enzo… Omdat ik al alles voor rissotto in huis had, kon hij niet meer kiezen wat we zouden maken, maar dat vond hij geen probleem. Ik heb de ui gesneden en het vlees van de kippenpoten geplukt. Free heeft de risotto geroerd tot hij een ons woog. En hij heeft het fotobord uitgekozen en bedacht hóe we de rucola op de risotto zouden leggen voor de foto.
We hebben gezellig samen gekookt! En de risotto was héérlijk!
Nog even de bronvermelding: dit recept komt uit Bespaar met Jamie.

Ingrediënten
2 kippenpoten
3 bouillonblokjes (kip)
2 uien
400 gram risottorijst
250 gram diepvriesdoperwten
200 gram belegen kaas
50 gram boter
olijfolie
optioneel: rucola

Bereiding
Doe de kippenpoten in een braadpan met anderhalf liter water en de bouillontabletten. Breng aan de kook en zet dan laag en laat met de deksel op de pan lekker pruttelen.


Als de kippenpoten gaar zijn (als het vlees loslaat van het bot), haal dan de pan van het vuur en schep de poten uit de bouillon. Laat afkoelen.  Pluk, als de kippenpoten voldoende zijn afgekoeld, het vlees van de botten en zet even apart.
Rasp de kaas. Schil en snipper de ui. Verhit in een wokpan een flinke scheut olie en fruit hierin de ui glazig. Blijf roeren en bak de ui ongeveer een kwartier op héél laag vuur aan.

Doe dan de risottorijst bij de ui en roer goed door tot de rijstkorrels een beetje glazig worden. Schep dan, soeplepel voor soeplepel de bouillon bij de rijst. Wacht steeds tot zo goed als ál het vocht van de vorige schep is opgenomen, voordat je er een nieuwe bij doet. Roer wel goed over de bodem, om aanbakken te voorkomen. Blijf steeds nieuwe bouillon toevoegen, tot je na een minuut of 20-30 merkt dat de rijst het vocht niet zo goed meer opneemt.

Proef even of je rijst al gaar is. Zo nee? Nog even geduld en voeg gewoon nog wat meer bouillon toe. Zo ja? Roer de doperwten en de kip erdoor. en warm even goed door. Blijf roeren, zodat het niet aanbrandt. Als het roeren te zwaar gaat, doe er dan gewoon nog een schepje bouillon bij. Als de kip en de erwten goed warm zijn, haal dan de pan van het vuur.

Doe de klontjes boter en 3/4 van de geraspte kaas erbij. Roer even goed door tot de boter gesmolten is. Doe dan de deksel even op de pan en laat een paar minuten staan.

Schep de risotto op een bord, doe er een plukje rucola op en strooi er wat geraspte kaas over.
Eet smakelijk!

 

 

2 Reacties

 1. Len

  Wat kan nemen als je geen kaas lust?

  Antwoord
  • Elleny

   Als je niet van kaas houdt, dan kun je die gewoon weglaten. Ook zonder kaas is de risotto toch lekker smeuïg door het zetmeel van de risottorijst en de boter. Je kunt er eventueel nog een topping over doe van broodkruim dat je even in de oven roostert met olie en knoflook, of gemalen pistachenootjes ofzo, maar je kunt de risotto ook prima zonder eten, hoor.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *