Gevulde tomaat

door | 18 mei 2019 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, rijst, vegetarisch

Wat een fijne, relaxte zaterdag was dit. Eerst heerlijk uitgeslapen. Daar was ik wel weer aan toe. Daarna zitten bedenken wat we de komende halve week gaan eten. Nou ja “bedenken”? Het is meer dat onze eettafel wordt bedolven onder de kookboeken, receptenmappen en -schriftjes. Op jacht naar de recepten die ik ga maken, de komende dagen. Komende week ga ik op maandag trakteren op mijn werk, omdat ik afgelopen week jarig was. En daar wil ik natuurlijk wel zélf wat voor bakken. En op dinsdag hebben we een team-uitje en -etentje met ons Data Science tea. Iedereen neemt dan wat te eten of te drinken mee. Ik had op de excel-sheet ingevuld “puff-pastry triangles with vegetarian filling”. Vegetarische bladerdeeghapjes, dus. Ik denk dat ik de helft vul met kokosrijst met zwarte bonen. En de andere helft met spinazie-feta vulling. Al kan ’t zijn dat ik last-minute toch nog iets anders bedenk…
Bij het boodschappen doen kwam ik een oud-collega tegen. We wonen allebei in Wageningen, maar we hebben blijkbaar een heel ander ritme, want we komen elkaar zelden tegen in de stad. En zó groot is Wageningen nu ook weer niet… Maar het was leuk om haar weer eens te zien en even te kunnen bijkletsen!
Vandaag aten we gevulde tomaten. Vegetarisch, natuurlijk! Die hebben we wel al eens eerder gegeten, maar niet sinds ik mijn blog heb. Zo rond etenstijd komen de kinderen vaak even in de keuken rondscharrelen. Vandaag dochterlief: 
– “Wat eten we?”
– “Gevulde tomaten.”
– “O. Dat is een rotwerk”
– “Ja, maar wel lekker…”
Dus dan weet je dat: het is even een #@%-klusje om de tomaten uit te hollen, maar het is echt de moeite waard. Één tip: neem geen vleestomaten, dán is ’t namelijk écht een rotklus. Neem gewoon lekker stevige trostomaten. Een beetje flinke. Dan komt ’t helemaal goed.
Bron-vermelding: Dit is een recept uit De Dikke Vegetariër.

Ingrediënten
8 flinke, stevige trostomaten (maar géén vleestomaten!)
2 kopjes rijst
1 bol mozzarella
100 gram geraspte belegen kaas
3 takjes basilicum
1 teen knoflook
olijfolie
peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 230 graden Celcius.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking, óf zoals je het gewend bent (dus voor mij: in de rijstkoker).
Laat de rijst als die gaar is een beetje afkoelen.
Was de tomaten en snij het bovenste kapje af, van ongeveer een halve centimeter. Bewaar het kapje, dat wordt dadelijk het dekseltje van de gevulde tomaat. Strooi wat zout en peper ín de uitgeholde tomaten.
Hol de tomaat uit met een dessertlepel. De zaadjes en de harde kern gooi je weg. Snij het vruchtvlees in niet te grote stukjes.

Doe de rijst in een mengkom en doe het vruchtvlees van de tomaten erbij. Snij de mozzarella in kleine stukjes en meng die samen met de geraspte kaas door de rijst. Snij de basilicumblaadjes in reepjes en meng die door het rijst-mengsel.


Giet, indien nodig, het vocht uit de tomaten en vul ze met het rijst-kaas-mengsel. Duw de vulling lekker aan en er mag best een kleine kop op zitten. Leg het kapje van de tomaat erop.
Giet een flinke scheut olijfolie in een bakplaat of ovenschaal en leg daar de gevulde tomaten in. Strooi er wat zout en peper over.

Zet de tomaten 20-30 minuten in de oven. Ze zijn klaar als de vulling goed heet is. Ik heb dat met een vleesthermometer gecontroleerd, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een breinaald in steken en *voorzichtig* voelen of die heet is.


Schep voor iedereen 2 gevulde tomaten op.
Eet smakelijk! Pas op, brand je mond niet: de vulling is heet!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *