Auberginesoep met bruine bonen, kikkererwten en linzen (Sjorba Badindjan)

door | 9 okt 2019 | avondeten, hoofdgerecht, recept, soep, vegetarisch

Vandaag, op mijn vrije dag, ben ik met mam naar het Airborne museum geweest. Al hebben we alleen buiten gedaan, want het was onverwacht eigenlijk best nog wel goed weer. En daar moesten we natuurlijk van genieten! Eerst hebben we een buiten-expositie over de Arnhem boys bekeken. En daarna hebben we de wandeling “De Hemelse Berg” (4,5 km) gedaan. Aangrijpend om de foto’s te zien van die veteranen, de “Arnhem boys”, en hun herinneringen te lezen. De wandeling was hartstikke mooi! En als het slechter weer is, dan gaan we nog een keer terug voor het museum, hebben we bedacht…

Daarna naar huis, zodat we op tijd thuis zouden zijn als Free uit school zou komen. Mam is even gaan liggen en ik ben aan deze auberginesoep begonnen. Ik had me alleen iets verkeken op de tijd die het zou kosten… In het recept staat dat dit een heel geschikte soep is voor als je onverwachts gasten krijgt. Maar dat betwijfel ik! Als je de soep van gedroogde peulvruchten maakt, dan had je die eerst al een nacht in de week moeten zetten en daarna moeten ze nog twee uur koken. Nu heb ik de soep met peulvruchten uit pot en blik gemaakt, maar dan nog… eerst de aubergine een half uur met zout laten staan. En de soep met de aubergine erin moet minstens nog anderhalf uur zachtjes koken. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar dan zijn mijn onverwachte gasten allang weer vertrokken… Uiteindelijk hebben we deze soep dus ’s avonds in plaats van ’s middags gegeten.
Hij was súper lekker! Maar wél op tijd beginnen, dus!

Bronvermelding: Dit recept komt uit het Groot Arabisch Kookboek van Janny de Moor.

Ingrediënten
1 pot bruinen bonen
1 blik kikkererwten
1 blik linzen
2 aubergines
2 uien
75 gram roomboter
2 theelepels baharat kruidenmix (makkelijk zelf te maken; zie hieronder)
1 1/2 liter water
1 eetlepel tomatenpuree
yoghurt
een paar blaadjes koriander (optioneel)
2 bouillontabletten (groentebouillon)
zout

Ingrediënten voor de Baharat kruidenmix
2 theelepels witte peper
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel kruidnagel
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kaneel

Bereiding
Schil de aubergines en snij in plakken van ongeveer 1 cm dik. Leg op een bord en bestrooi de plakken aan beide kanten met zout. Laat de aubergine plakken minstens een half uur staan.
Mix -indien nodig- de kruiden voor de baharat kruidenmix.

Pel de uien en snij in (halve) ringen. Verhit een flinke braadpan en smelt daarin ongeveer een derde van de boter. Fruit de uienringen aan, samen met de kruiden en wat zout.

Als de uienringen zacht zijn, voeg dan de bruinen bonen, kikkererwten, linzen en tomatenpuree toe. Roer even goed door en voeg dan anderhalve liter water toe. Laat gaar koken.

Spoel de aubergineplakken af en dep droog met keukenpapier (flink aanduwen). Verhit de resterende boter in de koekenpan en bak daarin de aubergineplakken tot ze lichtbruin zijn.

Doe de gebakken aubergineplakken bij de soep en laat nog (minstens) anderhalf uur meekoken. Roer af en toe. Als de aubergine goed gaar wordt zullen de plakken uit elkaar vallen.

Voeg aan het eind van de kooktijd twee bouillontabletten toe. Als je de soep wat dikker wilt, dan kun je wat bonen en kikkererwten kapotstampen met een pureestamper.


Schep de soep op een bord en doe er een flinke lepel yoghurt op. Garneer eventueel met een paar blaadjes koriander.
Lekker met Turks brood met houmous!

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *