Vegeree

door | 13 dec 2019 | avondeten, curry, hoofdgerecht, oven, recept, rijst, traybake, vegetarisch

Dit recept komt uit het kookboek “Veggie! – het kleine River Cottageboek met groenten in de hoofdrol”, dat ik voor Sinterklaas heb gekregen. Het gerecht heet “Vegeree” en is een vega-variant van “Kedgeree”. Kedgeree is weer een Engelse verbastering van een Indiaas rijst-peulvruchten gerecht. De originele Engelse Kedgeree bestaat uit rijst, gerookte vis, peterselie, hard-gekookte eieren, kerrie poeder en boter of room.
Ik vond het hartstikke lekker! En het is nog súper makkelijk ook! Groenten snijden en húp de oven in. Wel af en toe nog even omroeren. Rijst en eieren koken en klaar is Kees! Die vis-versie, met makreel, daar ben ik ook nog wel benieuwd naar, eigenlijk. Misschien dat we die een keer eten als Lone er niet is.
Enne, het was mijn moeder al opgevallen (“Waar heb je die foto’s gemaakt? Ben je soms stiekem verhuisd?”), ik heb nieuwe houten ondergronden voor mijn foto’s. Vinden jullie het wat?

Ingrediënten
2 courgettes
1 aubergine
3 uien
4 eieren
1 eetlepel kerriepoeder
300 gram basmatirijst
olijfolie
zout & peper

Bereiding
Was de courgettes en de aubergine en snij ze in plakken en snij die plakken vervolgens in kwarten. Pel de uien en snij ze in parten. Doe een scheut olijfolie in een braadslee en doe de gesneden groenten erbij. Giet er een flinke scheut olijfolie over en strooi er de kerriepoeder en wat zout en peper over.

Zet de braadslee 40 minuten in de oven. Roer elke 10 minuten de groenten even om.

Kook intussen de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Kook de eieren, in de gewenste hardheid. Ik heb zo’n ei-timer die ik meekook en die precies laat zien wanneer mijn eieren goed zijn.

Roer, na het koken de rijstkorrels los met een vork en roer dan de rijst door de groenten heen.
Pel de eieren en snij ze doormidden. Verdeel de halve eieren over de braadslede.

Schep een flinke schep rijst met groenten op, samen met twee halve eieren.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Spruitjes en broccoli met harissa en kaasburgers van de bakplaat

Bieten-kikkererwtencurry van de bakplaat

Groene asperges en avocado van de bakplaat

Gado-gado van de bakplaat

Ovenschotel met gnocchi, aubergine en mozzarella

Macaroni-ovenschotel met kip, courgette, snoeptomaatjes en mozzarella

Penne carbonara met courgette van Jamie

Vegan roompasta met courgette, erwten en munt

Courgettesoep met prei en appel

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *