Gado Gado van de bakplaat

door | 8 jun 2019 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, Oosters, oven, ovenschotel, recept, saus, vegetarisch

Van mijn beste vriendin, San, kreeg ik het kookboek “De Groene Bakplaat” voor mijn verjaardag, met allemaal vegetarische en vegan ovengerechten. “Voor als je geen zin heb om te koken, maar wel heel lekker wilt eten.” schreef ze erbij. Afgelopen week heb ik die natuurlijk uitgeprobeerd. Ik klapte het boek open op “Gadogado: Indonesische salade met aardappels, sperziebonen en pindadressing”. Nou, dat wérd ‘m meteen. Ik moet eerlijk zijn dat de groenten niet op gewicht heb gekocht: gewoon een paar handenvol sperziebonen en een bakje taugé. In plaats van gewone, rauw aardappelen, kocht ik voorgegaarde ovenaardappelen met schil. Wél zo makkelijk en wel zo snel. Maar als je nou geen voorgegaarde aardappelen gebruikt, dan moet je -volgens het kookboek- de aardappelen met olie eerst een minuut of 40 in de oven zetten en daarna pas de sperziebonen en taugé erbij doen. Oorspronkelijk is het recept vegan, maar ik heb er voor ons allevier een eitje bij gekookt. 
Eindoordeel: deze traybake is echt een enorme aanrader! We vonden het allemaal heerlijk!

Ingrediënten
1 kg voorgegaarde oven-aardappelen met schil *)
een paar handen verse sperziebonen
1 bakje taugé
olijfolie
zout & peper
3 eetlepels pindakaas
100 ml romige kokosmelk
een stukje gemberwortel (2 cm)
1/2 limoen, uitgeperst
2 eetlepels ketjap manis
1 verse rode chilipeper
4 eieren
een paar takjes verse koriander – optioneel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de aardappelen op. Maak de sperziebonen schoon: snij de topjes er van af en breek eenmaal doormidden. Verdeel de sperziebonen en de taugé over de aardappelen. Giet er royaal olijfolie over en hussel even door met je handen. Maal er peper en zout over en zet de bakplaat ongeveer een half uur in de oven.


Kook intussen de eieren gaar in ruim kokend water. Als ze de juiste tijd hebben gekookt, laat ze dan schrikken onder koud water en laat ze even afkoelen voor je ze pelt.
Maak intussen de pindasaus: rasp de gemberwortel fijn boven een kom en doe daar de pindakaas, kokosmelk, limoensap. en ketjap bij. Klop het met een vork door elkaar tot je een dunne saus hebt. Proef even en voeg indien nodig nog één van de smaakmakers toe.


Check aan het eind van de baktijd even of de sperziebonen gaar zijn: proef er even één.
Snij de chilipeper door midden, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij daarna de peper fijn. Strooi die, voor de liefhebbers, over de groenten. Snij de eieren doormidden en leg die op de groenten. Strooi als je ervan houdt de korianderblaadjes erover. Serveer de groenten en de saus apart.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *