Traybake van groene groenten en bulgur, met amandelen en ricotta

door | 22 mei 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, snel, traybake, vegetarisch

Héérlijk, hè? Zo’n lang weekend? Ik ben wel een beetje met de dagen in de war, moet ik zeggen. Gisteren, op Hemelvaartsdag, had ik het gevoel dat het zaterdag was. En vandaag voelt het dus als een zondag. Nou ja, heb ik morgen en overmorgen twee bonus-weekenddagen. We hadden lekker luie dagen, de afgelopen twee dagen. We blijven ondanks de versoepeling van de Corona-maatregelen nog steeds zoveel mogelijk thuis. Wel zijn de sportclubs van de kinderen weer begonnen. Free heeft op woensdag- en op zaterdagmiddag weer breakdance. En Lone op maandag tapdance en op woensdag- en vrijdagavond schermen. Allemaal buiten en op minstens anderhalve meter afstand, natuurlijk. Ze genieten er enórm van dat dat weer kan.
Maar dat sporten betekent wel dat we wél op tijd moeten eten op maandag, woensdag en vrijdag. En dat is wel weer even wennen. Als ik het niet red, dan moet ze even een soepje of een boterham eten en dan kan ze het echte avondeten eten als ze weer thuiskomt. Maar vanavond heb ik het ruim op tijd gered. We aten deze lekker makkelijke traybake. Het recept komt uit De Groene Bakplaat. Heerlijk, met die ras el hanout, dat geeft weer een heel ander karakter aan een traybake dan bijvoorbeeld Italiaanse kruiden. Echt een aanrader!
Je kunt de ras el hanout kruidenmix natuurlijk kant en klaar kopen, maar je kunt ‘m ook heel makkelijk zelf maken. Klik hier voor de samenstelling van de ras el hanout kruidenmix (onderaan recept van de soep).

Ingrediënten
500 gram sperziebonen
1 stronk broccoli
1 courgette
1/2 spitskool
1 citroen
2 takjes munt
1 solo bol knoflook (of 2 tenen)
250 gram bulgur
1 bouillontablet (groentebouillon)
4 eetlepels ricotta
2 theelepels ras el hanout (+ een snufje)
4 handjes amandelen (ongezouten
zout, peper
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een halve liter water aan de kook. Los de bouillontablet op in de halve liter water. Doe de bulgur in een grote braadslee en giet de bouillon erbij. Maak de groenten schoon. Snij de topjes van de sperziebonen en breek of snij ze doormidden. Leg de sperziebonen op de bulgur. Was de courgette en snij in dikke plakken. Snij de courgetteplakken doormidden en doe in een grote mengkom. Snij de roosjes van de broccoli. Snij de broccoliroosjes nogmaals doormidden of in vieren, zodat ze niet te groot zijn. Snij de harde kern uit de spitskool en snij de kool in repen.

Doe de courgette, broccoli en spitskool in de mengkom en pers de knoflook erboven uit. Giet er een flinke scheut olijfolie over en strooi de ras el hanout erover. Maal er wat zout over. Hussel goed door, zodat alle groenten bedekt zijn met olijfolie en ras el hanout. Verdeel de groenten over de sperziebonen in de braadslee.

Zet de braadslee ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Maak intussen de dressing: rasp de schil van de citroen boven een kommetje. Snij de citroen dan door en pers het sap eruit. Giet er een gelijke hoeveelheid olijfolie bij en strooi er wat zout en peper bij. Klop met een vork tot de dressing gemengd is. Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Knip de muntblaadjes in reepjes.

Als de bulgur en de groenten goed zijn (de bulgur is zacht, de groenten lekker knapperig), haal dan de bakplaat uit de oven.

Schep wat van de bulgur en groene groenten op een bord. Schep er een lepel ricotta op en strooi daar een snufje ras el hanout over. Strooi er wat reepjes munt en een handje geroosterde amandelen over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Traybake met bieten en bonen, ricotta en peer

Traybake met koolraap, pastinaak, en roseval aardappelen

Traybake met wintergroenten met notencrumble

Traybake met pompoen, gort en passievrucht

Traybake met gnocchi, pastinaak, punt-paprika en ricotta

Vegetarische kip-teriyaki met geroerbakte groene groenten

Groene asperges en avocado van de bakplaat

Vegetarische “jachtschotel”

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *