Vegetarische “jachtschotel”

door | 14 jan 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, oven, ovenschotel, recept, vegetarisch

Gisteren aten we deze “vegetarische jachtschotel”. Dat vind ik grappig: een jachtschotel zonder vlees? Een jacht-schotel is volgens mij per definitie iets waar eigenlijk vlees in hoort, want: jacht, jager, vlees. Maar in deze schotel gaan kikkererwten in plaats van vlees. Het recept komt uit de nieuwste Allerhande. En meteen toen ik het recept tegenkwam dacht ik: “Yes! Die ga ik maken!”
Hij was hartstikke goed gelukt, al zeg ik het zelf. De vulling met ui, kikkererwten en spinazie was lekker pittig. Daarop een heerlijk smeuiig laagje aardappelpuree, met een mooi knapperig korstje erop van broodkruim en boter. De schaal ging met gemak leeg, zo lekker vonden we ’t. Het is echt een héérlijke ovenschotel en helemaal niet moeilijk of heel veel werk, ofzo. Ik denk dat ik deze, of variaties op dit thema, wel vaker ga maken.

Ingrediënten
2 rode uien
2 tenen knoflook
3 theelepels ras el hanout
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
1 blik kikkererwten (400 gr)
2 winterpenen
1 theelepel suiker
200 gram spinazie
800 gram aardappels
50 gram boter
3 eetlepels paneermeel
80 ml volle melk
zout en peper
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Kook de aardappelen met wat zout gaar in 15-20 minuten. Giet de aardappelen af en doe de helft van de boter erbij en de melk (zorg als het even kan dat de melk lauw-warm is). Stamp met een pureestamper tot een mooie, smeuiige puree.

Pel de uien en snij ze in ringen. Pel de knoflooktenen en hak ze fijn. Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan en fruit daarin de uien met de knoflook zachtjes aan. Was of schil de winterpenen en snij in plakken en vervolgens in kwartjes. Bak de wortel met de ui mee. Strooi de ras el hanout erover, roer even goed door en bak een minuutje mee.

Giet de kikkererwten af en voeg die toe aan de pan. Blus af met de tomaten blokjes. Voeg nu de (gewassen) spinazie toe en roer om, tot alle spinazie is geslonken. Laat op een laag pitje zachtjes pruttelen tot alle groenten zacht zijn. Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Vet een ovenschaal in met wat olie en doe het groente-mengsel in de ovenschaal. Doe de puree erover en verdeel met een vork tot de laag puree overal ongeveer even dik is. Strooi het broodkruim erover en leg daar her-en-der wat kleine klontjes boter op.

Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven tot de bovenkant mooi knapperig en goudbruin is.

Als je opschept, zorg dan dat je zowel wat van de puree als van het kikkererwten-mengsel opschept.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Pompoenstoof uit de slowcooker, met kikkererwten en abrikozen

Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Groentenstoofpot met kruidnoten

Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

Vegan Langedijker koolschotel

Spitskoolschotel

Rodekoolschotel van Loes

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *