Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

door | 27 aug 2019 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, oven, recept, rijst, vegetarisch

Ken je dat? Dat je een recept ziet en dat je er meteen trek in krijgt? Maakt niet uit of dat om half zes ’s ochtends is? Dat had ik toen ik op twitter Nigella’s “Courgette and chick pea filo pie” voorbij zag komen. Via de link naar haar website kwam ik op het recept.


Ik hoopte dat mijn collega nóg een keer courgettes uit de moestuin van haar moeder mee zou nemen en dat deed ze! Dit keer heb ik twee gele courgettes mee genomen. Voor het recept had ik 3 courgettes nodig, dus ik heb er nog één gekochte courgette bijgedaan.
Volgens Nigella’s website is dit recept voor 6-8 personen, maar met zijn viertjes kregen wij ‘m ook op, hoor! We hebben dan ook allemaal een tweede keer opgeschept, zó lekker was ie…

Ingrediënten
3 courgettes
1 ui
125 gram rijst
2 blikken kikkererwten (2 x 400 gram)
1/2 theelepel komijnzaadjes
1/2 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen koriander
olijfolie
1 bouillontablet (groentebouillon)
100 gram boter
1 pakje filodeeg (200 gram, diepvries)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooi de filodeeg. Pel en snipper de ui. Was de courgettes en snij met schil en al in blokjes. Kook een halve liter water en los daarin de bouillontablet op.

Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak daarin de ui, samen met de komijnzaadjes. Als de ui zacht is geworden, zet dan het vuur hoog. Doe de courgetteblokjes bij de ui en voeg de kurkuma en de koriander toe. Als de courgetteblokjes zacht worden (maar nog wel hun vorm houden), voeg dan de rijst toe en roer goed. Voeg dan, beetje bij beetje, de groentebouillon toe. Blijf goed roeren. Voeg steeds weer een beetje bouillon toe als het vorige is opgenomen. Als alle bouillon is opgenomen, dan is de rijst gaar (als het goed is). Haal de pan van het vuur en roer de kikkererwten er door. Proef even en breng op smaak met zout en peper.


Laat de boter smelten: ik heb het schaaltje met boter even in de oven gezet. Vet een springvorm van 22 cm in met een beetje gesmolten boter. Hou 3 of 4 vellen filodeeg apart en gebruik de rest om de springvorm te bekleden. Leg de filodeeg-vellen, één voor één in de springvorm en laat ze overlappen en steeds een stuk over de rand hangen. Vet steeds elk vel in met de gesmolten boter.

Doe de (iets afgekoelde) courgette-kikkererwtenvulling in de taartvorm en vouw het overhangde deeg eroverheen.

Vet de opzij-gehouden vellen filodeeg in, verkeukel ze en leg die verkreukelde vellen bovenop. Als je nog gesmolten boter over hebt, smeer dat er maar royaal over heen.

Zet de filo-taart in de oven en bak ongeveer 20 minuten tot de filo mooi goudbruin en knapperig is.
De filo-taart ziet er geweldig uit (al zeg ik het zelf):  doet een beetje denken aan een spanakopita. Bij het aansnijden en opscheppen valt ‘ie wel een beetje uit elkaar, maar dat doet niets af aan de smaak!

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *