Groentenstoofpot met kruidnoten

door | 18 dec 2019 | avondeten, eenpansgerecht, Hollands, hoofdgerecht, kids, recept, rijst, saus, stoofschotel, vegetarisch

Op woensdag, mijn vrije dag, doe ik meestal boodschappen. Vandaag ook: natuurlijk voor het eten voor de komende dagen, maar ook alvast een groot deel van de ingrediënten voor Kerst. Ik kan het maar vast in huis hebben…. Alleen het verse groente en fruit moet nog.
Mijn groenten kocht ik altijd bij de groenteboer die tot voor kort in het winkelcentrum bij de supermarkt zat. Omdat hij daar weg moest, is hij verhuisd naar Bennekom. De nieuwe winkel is súper mooi geworden, dus het is het dubbel en dwars waard om er een stukje voor om te rijden.

Behalve de groenten van de groenteboer, kwam Free ook nog thuis met pompoen. Deze week is het namelijk Pantarijnweek op school. Dat is altijd de laatste week voor de kerstvakantie, waarin er allerlei leuke activiteiten en workshops worden georganiseerd op school. Free heeft al een wiskunde-marathon gehad, vakvullingen a la Escher, een Super Smash Bros Ultimate, en met html/css een website maken. En gistermiddag had hij “Plantarijn – aan de slag in de schooltuin”. Ze hebben bomen geplant en marshmallows boven een kampvuurtje geroosterd. Na afloop kreeg hij anderhalve pompoen uit de schooltuin mee naar huis. Die heb ik uiteraard voor het groentenstoofpotje van vandaag gebruikt. 

Het recept voor dit vegetarische stoofpotje komt uit het boekje “Maak van de noot een deugd – koken met kruidnoten”, met allerlei recepten met kruidnoten. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wij hebben na Sinterklaas altijd nog een zak kruidnoten over. Die kun je héérlijk in een stoofpotje gebruiken!
Ik vond deze stoofpot hártstikke lekker! De smaken van de verschillende groenten zijn lekker afwisselend en de groenten hebben nog een lekkere bite.

Ingrediënten
1 pastinaak
2 winterpenen
1 paarse peen
1/2 knolselderij
1/2 flespompoen
1 mini pompoen
4 sjalotten
150 gram kastanjechampignons
1 rode punt-paprika
15 Amsterdamse uitjes
75 gram amandelen
1 blikje tomatenpuree
50 gram kruidnoten
1 bouillontablet (groentebouillon)
olijfolie
peper & zout
rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Schil de pastinaak, de winterpenen en de paarse peen en snij ze in stukken. Snij de schil van de knolselderij en snij die ook in blokjes. Schil de pompoen(en) en snij die ook in blokjes.

Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak daarin de pastinaak, peen, knolselderij en pompoen aan.

Pel de sjalotten en snij die doormidden en vervolgens in kwarten. Voeg de sjalotten en de tomatenpuree toe en roer even goed om. Voeg dan de bouillontablet en een halve liter water toe. Roer goed door. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten pruttelen.

Veeg de kastanjechampignons schoon en snij ze doormidden (en de grote in kwarten). Voeg ze toe aan de braadpan en laat nog een paar minuten stoven. Snij de puntpaprika doormidden, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in stukken. Voeg de paprika aan de pan toe. Voeg de Amsterdamse uitjes en de kruidnoten toe en roer goed door. De kruidnoten vallen uit elkaar en dat zal het vocht binden tot een beetje dikke saus. Laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen.
Proef de stoofpot en breng indien nodig op smaak met zout, peper en/of wat vocht van de Amsterdamse uitjes.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan.

Schep wat rijst en groentenstoof op en strooi daar een handje amandelen over.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Marokkaanse runderstoof met pruimen uit de slowcooker

Pompoenstoof uit de slowcooker, met kikkererwten en abrikozen

Linzen-aubergineschotel met abrikoos en kaneel

Bigos – Poolse stoofschotel met zuurkool uit de slowcooker

Rundervinken in bierstoof

Toetje met mandarijn, mascarpone en kruidnoten

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *