Vegan Langedijker koolschotel

door | 24 aug 2019 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, ovenschotel, recept, vegan, vegetarisch

Misschien was het jullie al opgevallen dat de laatste tijd het merendeel van de de recepten op mijn blog vegetarisch zijn? Dat is niet omdat Free had aangekondigd dat hij flexitarier wilde worden (het “flexi” bleek sterker dan het vegetarische). Maar in de vakantie heb ik het boek “Ik ben een planteneter, net als jij” gelezen. Tenminste, ik ben halverwege gekomen, en nu mijn vakantie is afgelopen gaat ’t niet zo hard meer met lezen. Hoewel ik het niet met alle argumenten eens ben, en veganistisch een stapje (of twee) te ver vind gaan, neig ik er wel naar om vaker (of misschien zelfs grotendeels/helemaal) vegetarisch te gaan eten. Het boek gaat vooral over de gezondheidsvoordelen van plantaardig eten, maar voor mij zijn vooral dierenwelzijn, duurzaamheid en eerlijke wereldvoedselverdeling doorslaggevend. Ik wil niemand overhalen of opdringen om vegetarisch te gaan eten. Ook Edwin en de kinderen niet. Maar ja, ik ben wél degene die de boodschappen doet en kookt, natuurlijk. Dus ik ga mijn best doen om voornamelijk vegetarisch te koken, maar af en toe zal er “gewoon” nog wel vlees voorbij komen op mijn blog. En tot nu toe heb ik ze nog niet horen klagen…
Vorige week maakte ik deze vegan versie van de Langedijker koolschotel. In plaats van rundergehakt heb ik vegan kruimig gehakt, op basis van soja gebruikt. En de geraspte kaas is ook vegan. Dat wilde ik wel eens proberen. Nou vond ik die kaas nog niet zo’n succes. Het lijkt op zich wel op geraspte kaas, hoor, en het rúikt zelfs als kaas, maar het smelt en smaakt toch wat minder. Voor de aardappelpuree heb ik ook een plantaardige room in plaats van gewone melk of room gebruikt. Dat verschil merk je eigenlijk niet.
Al met al vond ik het, op de kaas na, wel een succes en zeker voor herhaling vatbaar!

Ingrediënten
1 kleine witte kool
2 preien
2 uien
1 bol solo knoflook
3 trostomaten
150 gram vegan geraspte kaas
1 kilo aardappelen
100 ml vegan room
175 gram vegan kruimig gehakt
peper, zout
2 flinke eetlepels kerrie-poeder
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden.
Was en snij de prei in ringen. Pel en snij de ui in stukjes. Pers de knoflook uit. Snij de kool in reepjes.
Was en snij de tomaten in plakken. Schil de aardappelen en kook ze gaar in ruim water met zout.


Verhit een scheut olijfolie in de wok en fruit hierin de ui en de knoflook aan en voeg, als de uit zacht is geworgen, de prei toe. Voeg daarna de kool toe. Roerbak dit even door en voeg dan de kerriepoeder toe en roer goed door. Voeg eventueel een half kopje water toe. Zet de pan op laag vuur en laat even smoren met de deksel op de pan tot de kool zacht is geworden. Breng op smaak met zout en peper. Doe het vegan gehakt erbij en roer goed door.

Vet een ovenschaal in en doe het kool-mengsel in de schaal en druk een beetje aan.
Giet de aardappelen af en stamp ze met een pureestamper fijn. Verwarm de vegan room even kort in de magnetron en giet bij de aardappelen. Stamp tot het een mooie, smeuiige puree is. Doe de puree op het kool-mengsel en smeer uit zodat de puree de hele ovenschotel bedekt. Leg daar de plakken tomaat op.

Strooi de vegan geraspte kaas over de tomaten en zet de schaal voor ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat de ovenschotel iets afkoelen en schep, als je opschept, van boven naar beneden in de ovenschotel, zodat je alle lagen hebt.

Eet smakelijk!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *