Traybake van wintergroenten met noten-crumble

door | 16 dec 2019 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, saus, traybake, vegetarisch

Afgelopen weekend vierden we Lone’s verjaardag. Voor het avondeten wilde ik natuurlijk iets maken wat de jarige job zelf erg lekker vind, maar wel een beetje iets makkelijks, want ik kan natuurlijk niet de hele dag in de keuken staan als we bezoek hebben. Al snel dacht ik aan een traybake met pastinaak, want dat vindt ze zo lekker. Na een beetje rondsnuffelen op Pinterest kwam ik uit bij deze “roasted roots with nut crumble“. Ik heb er pasta bij gekookt en de gorgonzola-saus er los bij gegeven. In het oorspronkelijke recept giet je de kaassaus over de geroosterde groenten voor je de crumble erover strooit. Maar ik vond losse groenten en losse kaassaus handiger. Zo kon iedereen kiezen of hij wel of geen kaassaus over zijn pasta of groenten wilde.
Omdat een traybake voor 10 personen niet past in onze oven, heb ik bij de pasta ook nog een pan pastasaus gemaakt, van geroosterde tomaten en paprika’s. Was ook erg lekker. Qua bereiding is dit niet heel moeilijk. Alleen het schillen en in stukken snijden van de groenten is relatief veel werk, maar dat kun je heel goed van te voren doen. Mijn moeder heeft geholpen: zij heeft eigenlijk alle groenten schoongemaakt en gesneden voor het andere bezoek kwam.
Deze traybake en de gorgonzola-saus waren erg lekker! De gorgonzolasaus bleef wel een beetje dun, maar dat gaf eigenlijk niet. En de geroosterde groenten én de kaassaus smaakten ook prima bij die pastasaus.

Ingrediënten
3 pastinaken
6 winterpenen
1 koolraap
2 uien
1 pond spruiten
een paar takjes tijm
100 gram noten (ik had amandelen en pistachenoten)
1-2 eetlepels vloeibare honing
een paar eetlepels panko (broodkruim)
25 gram geraspte kaas – optioneel
olijfolie
2 eetlepels bloem
50 gram boter
1/2 liter melk
200 gram gorgonzola

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de wortelen en de pastinake en snij in stukken. De stukken moeten niet te groot en niet te klein zijn. Ongeveer het formaat van de spruiten. Schil de koolraap en snij in blokjes die ongeveer even groot zijn als de stukken pastinaak en wortel. Pel de ui en snij in parten. Maak de spruiten schoon: snij een klein stukje van de steel en verwijder eventueel lelijke buitenste blaadjes.

Bekleed één grote of twee wat kleinere bakplaten met bakpapier en verdeel daar de gesneden groenten over. Sprenkel er wat olijfolie over en strooi er wat zout en peper over. Rooster de groenten voor 20 minuten.

Haal de bakplaat uit de oven en strooi de tijm erover. Sprenkel er wat honing over en rooster nogmaals 10 minuten.

Maal de noten fijn in de keukenmachine. Meng de gemalen noten met de panko en de geraspte kaas.
Strooi het noten-mengsel over de groenten en zet ongeveer een kwartiertje in de oven tot de crumble licht begint te kleuren.

Smelt intussen de boter in een steelpan. Als de boter gesmolten is, doe dan de bloem erbij en roer meteen goed door. Giet er dan, beetje bij beetje, de melk bij en blijf goed roeren tot je een gladde saus hebt. Snij de gorgonzola in stukken en voeg die toe aan de saus. Roer regelmatig en breng de saus aan de kook. Laat heel even zachtjes doorkoken en haal dan de pan van het vuur.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Traybake met gnocchi, pastinaak, punt-paprika en ricotta

Traybake van pastinaak, wortel en koolraap met schouderkarbonade

Spruitjes en broccoli met harissa en kaasburgers van de bakplaat

Curry van de bakplaat, met kip bloemkool en Eddo

Groene asperges en avocado van de bakplaat

Gado-gado van de bakplaat

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *