Pastasaus van geroosterde tomaten en paprika’s

door | 16 dec 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, oven, pasta, recept, saus, vegetarisch

Omdat we op Lone’s verjaardag met zijn tienen zouden zijn met eten, heb ik een traybake met groenten en notencrumble gemaakt. Én fusilli en deze pastasaus. Ik heb de saus een dag vantevoren gemaakt. Op zaterdag had ik lekker álle tijd én nu konden de smaken lekker extra lang intrekken. De groenten rooster je eerst lekker lang in de oven. En als ze weer afgekoeld zijn, dan kun je ze vrij makkelijk ontvellen. Tenminste, de tomaten. De paprika’s vond ik nog wel een rotklusje. Misschien hadden die iets langer of heter gemoeten. Als ze helemaal zwart-geblakerd zijn, dan gaat zo’n paprika-velletje er meestal wel makkelijk van af.
De stukjes wortel geven een lekkere “bite” aan de saus. Als je liever een gladde saus hebt, dan kun je ‘m ook pureren met een staafmixer, maar zelf hou ik wel van een beetje stevige saus.

Ingrediënten
4 puntpaprika’s
10 flinke trostomaten
4 uien
4 winterpenen
1 hele bol knoflook
2-3 eetlepels Italiaanse kruiden
zout en peper
olijfolie
fusilli (ongeveer 100 gram per persoon)
geraspte kaas (optioneel)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de tomaten, puntpaprika’s en de tenen knoflook erover. Zet de bakplaat ruim een uur in de oven.

Laat alles goed afkoelen.
Pel en snipper intussen de uien. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en fruit daarin op een héél laag pitje de gesnipperde ui. Trek de velletjes van de tomaten en knijp ze boven de pan fijn. Gooi de harde steelaanzet (het “klokkenhuis” van de tomaat) weg.

Trek de steel uit de paprika. Ontvel de paprika’s, en snij ze door. Verwijder eventuele zaadlijsten en zaadjes. Snij het vruchtvlees in kleine stukjes en voeg die toe aan de pan. Haal de geroosterde tenen knoflook uit hun velletje, snij ze in stukjes en voeg ook toe aan de pan.

Schil de winterpenen en snij in kleine stukjes en voeg toe aan de tomatensaus.
Roer goed door en breng aan de kook. Laat op een zacht pitje lekker zachtjes pruttelen. Voeg wat zout (ongeveer een theelepel) toe en de Italiaanse kruiden.

De saus is nu al lekker, maar als je ‘m laat afkoelen en de volgende dag weer opwarmt, dan zijn de smaken nog veel intenser! Warm de volgende dag de saus even goed door. Breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Macaroni met tomatensaus en gepaneerde varkensvlees- of halloumiblokjes

Spaghetti Bolognese met Tempeh

Verse tomatensoep

Risotto met gepofte tomaten

Gevulde tomaat

Bonen in tomatensaus (uit Jamie’s nieuwste boek)

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *