Bonen in tomatensaus (uit Jamie’s nieuwste boek!)

door | 10 sep 2019 | avondeten, hoofdgerecht, oven, recept, saus, vegetarisch

Worden jullie soms ook zo moe van social media? Het doen alsof, de schone schijn ophouden, mooi weer spelen, indruk maken op anderen en overal reclames? Het lijkt wel of alles beter, sjieker, bijzonderder en vooral perféct moet. Ik word daar een beetje moe van. Ik weet niet hoe jullie leven eruit ziet? Maar het mijne ziet er niet uit als de plaatjes die ik voorbij zie komen. Dus óf ik doe iets heel verkeerd en iedereen (behalve ik) heeft een sprookjesleven. Óf het is allemaal súper gestyled en nep wat er voorbij komt. En ik denk dat laatste… Wat als we nu eens ophouden met elkaar gek maken? Zullen we gewoon weer onszelf zijn; mét onze imperfecties en zonder filters. Gewoon weer tevreden zijn met ons leven zoals het écht is?
Ik ben niet perfect. Mijn huis is niet perfect. Mijn keuken is niet perfect en mijn gerechten ook niet. Maar ik hou ook van eten als het niet perfect is. Ik hou van eerlijk, écht en gewóón eten. Mijn eten ziet er misschien niet instagrammable uit, maar het is wél gewoon lekker en voedzaam en -redelijk- gezond. Ik haal geen ingrediënten met fancy namen bij “dat ene speciale adresje”, ik doe gewoon boodschappen in de supermarkt. What you see is what you get! Hoe het bij mij op de foto gaat is hoe het er echt uitziet. Ik zet er alleen “IkHouGewoonVanEten.nl” op en that’s it. Geen rare trucjes om het er aantrekkelijker uit te laten zien. Geen speciale lenzen, lampen of filters. Geen photoshop. Dus als je op zoek bent naar perfecte plaatjes van perfect eten, dan is dit misschien niet helemaal het blog voor jou. Maar als je -net als ik- gewoon van eten houdt: wees welkom en geniet!!!
Vandaag ook weer een maaltijd die er niet zo fancy uitziet, maar die wel onwijs lekker was! Het klinkt niet zo spectaculair, “bonen in tomatensaus”, maar het was echt ongelooflijk lekker! Het recept komt uit het nieuwste boek van Jamie Oliver, VEG, en hij noemt het “echte baked beans”. Ik moet zeggen dat ik gewone baked beans (witte bonen in tomatensaus) uit blik ook al niet vies vond, maar nu ik deze op heb? Ik denk dat ik nooit meer anders wil!

Ingrediënten
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
3 blikken bonen (ik heb witte bonen, kidney bonen en kikkererwten gebruikt — let op: niet afgieten!)
1 pot geroosterde paprika
3 wortels
1 bol soloknoflook
1 rode ui
1 rode peper
1 eetlepel liquid spice blend Smokey paprika (of 1/2 eetlepel gerookte paprika poeder)
1 eetlepel appelazijn/’
1 theelepel schenkstroop
1/2 oerbrood (beetje oud)
120 gram kaas
4 takjes rozemarijn
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de wortel, pel de ui en de knoflook. Doe de wortel, ui en knoflook in grove stukken in de keukenmachine. Snij de rode peper doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Voor ons was één peper zonder zaadjes precies goed. Als je wel van pittig houdt, dan zou je de zaadjes er in kunnen laten zitten. Of je helemaal niet van pittig houdt, dan kun je de peper weg laten. Maal alles fijn in de keukemachine.

Verhit een scheut olie in een wok- of braadpan en fruit daarin het mengsel met de paprika spice blend op matig vuur aan. Blijf regelmatig roeren. Als het een beetje begint te karameliseren, voeg dan de azijn toe, roer goed door door.


Doe de tomatenblokjes en de gegrilde paprika’s met wat van het vocht in de keukenmachine en pureer fijn. Giet het tomaat-paprika-mengsel in de pan bij het wortel-ui-mengsel. Doe de schenkstroop er bij, roer goed door en breng aan de kook.

Doe de bonen met vocht en al in de pan erbij, roer goed om en laat een paar minuten pruttelen.


Doe het stukje kaas in de keukenmachine en maal het fijn. Roer de kaas door het bonenmengsel. Proef even: ik vond zelf dat er geen zout of peper meer nodig was, maar breng indien nodig op smaak.


Doe het bonenmengsel over in een ovenschaal. Leg het brood, deels over elkaar, op de bonen, druk ze een beetje in de bonen en schep een beetje van de saus op de boterhammen. Rits de naaldjes van de rozemarijn, doe ze in een kommetje en giet er wat olijfolie op. Roer even om en verdeel ze dan over de ovenschotel.
Zet de ovenschotel een halr uur in de voorverwarmde oven, tot het

brood lekker knapperig is en het bonen-mengsel flink pruttelt. Laat iets afkoelen.
Ik heb er een eenvoudige komkommer-salade bij gegeven: lekker knapperig en het blust nog een beetje…

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *