Verse tomatensoep

door | 8 mrt 2019 | lunch, recept, soep, vegetarisch

Gisteren was ik een dagje bij mijn moeder om nog even te helpen met haar telefoon. Met haar verhuizing is ’t niet helemaal goed gegaan met het meeverhuizen van haar oude vertrouwde telefoonnummer. En nadat ze eerst een heel ander telefoonnummer kreeg, met een heel ander kengetal, deed na X pogingen van het helpdesk-mannetje, de telefoonlijn uiteindelijk helemaal niets meer. Maar gisteren, nadat ik eerst met een helpdeskdame had vastgesteld dat het écht niet aan het telefoontoestel lag, is haar hele modem ge-reset en nu doet ‘ie het weer! Dus eh… mochten jullie de afgelopen 11 weken tevergeefs geprobeerd hebben om mam te bellen: ze is weer bereikbaar, hoor! Op haar eigen nummer!
Ik ben uiteraard de rest van de dag ook gezellig bij mam gebleven. ’s Avonds kwam mijn oudste broer, met zijn gezin, bij mam eten. Mam wilde eerst Langedijker koolschotel eten, maar ze wilde de pittige koolschotel ook wel eens proberen. Nou, die viel ook goed in de smaak, hoor! Iederen heeft ervan gesmuld!
“Maar wat moet ik nou met die tomaten?” vroeg mam, want die had ze wel al in huis gehaald. En die gaan wél in de Langedijker, maar niet in de pittige koolschotel.
Nou, daar weet ik wel iets mee, hoor! Dus mam: gewoon lekker een verse tomatensoep van maken! Zie hieronder het recept!
Zelf had ik had deze tomaten nog in huis: een beetje van alles wat. Je hoeft natuurlijk niet precies deze te kopen, als je tomatensoep wilt maken. Gebruik gewoon tomaten die je nog hebt liggen. En in plaats van verse tomaten kun je ook gewoon twee blikken gepelde tomaten gebruiken… 

Ingrediënten
1 ui
diverse tomaten (ik heb 4 trostomaten, 1 bakje snoeptomaatjes en 1 gewone tomaat gebruikt)
1 winterpeen
1 klein blikje tomatenpuree
1/2 theelepel tijm
2 bouillontabletten (groente)
1 theelepel suiker
olijfolie

Bereiding
Schil de ui en snij de ui in (halve) ringen. Schil de peen met een dunschiller en snij de peen in kleine blokjes. Ontvel de grote tomaten, door ze even in te kruisen, en dan in kokend water te dompelen. Verwijder de harde kern uit de grote tomaten en snij het vruchtvlees in grove stukken. Snij de snoeptomaatjes één maal door. Daar hoef je het velletje niet van af te halen, dat is zo dun.


Verhit een scheut olie in een soeppan of braadpan met dikke bodem. Doe de tomatenpuree erbij en bak ongeveer 1 minuut aan. Dit ziet er een beetje gek uit, maar het maakt de tomaten-smaak extra lekker…
Doe dan de ui en de wortelblokjes in de pan en bak al roerend tot de ui zacht wordt.


Voeg dan de tomaat en de tijm toe en bak ongeveer een kwartier op laag vuur. Roer af en toe. Voeg dan de bouillontabletten en 1 liter water toe en breng aan de kook. Voeg de suiker toe en roer goed door. Proef even en breng -indien nog nodig- op smaak met wat zout en/of peper. Ik had trek in een beetje grove soep, dus ik heb ‘m zo gehouden, lekker met nog stukken tomaat erin. Maar je kunt de soep natuurlijk ook even pureren met de staafmixer.

Eet smakelijk!

2 Reacties

 1. mij

  ga ik maken vandaag en daarna kaasfonduën met Latisha, Machiel en Tina. Gesellug.

  Antwoord
  • Elleny

   Wat leuk! Eet smakelijk, alvast. En groetjes van mij! Liefs, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *