Curry van de bakplaat met kip, bloemkool en Eddo

door | 6 mei 2019 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, kip, oven, ovenschotel, recept, vlees

Bij de groenteboer zag ik laatst een soort harige aardappels, met randjes. Ik vroeg de groenteboer wat dat waren. “Eddo” heten ze. Op internet kom ik ook wel de namen “taro” en “chinese aardappel” tegen. Het schijnen de wortels van een tropische plant te zijn, die op een drassige akker worden verbouwd.
Maar dat wilde ik wel eens proberen, natuurlijk. Ik wist alleen niet helemaal waarmee?
Na even denken leek het me prima te combineren met een curry-op-de-bakplaat recept dat ik in de Metro tegenkwam. Je weet wel, dat gratis krantje uit de trein. Mijn collega’s nemen die altijd mee voor de puzzels en dan liggen ze in de koffiehoek op mijn werk. Ik blader altijd direct door naar het recept, op de een-na-laatste bladzijde. Even checken of er wat lekkers in staat. En als het me aanspreekt, dan scheur ik het uit en gaat het mijn receptenmap in. Dit was volgens het onderschrift een recept uit het kookboek “Eet, reset heal” van Gwyneth Paltrow. Ik dacht dat zij vegan was, maar het recept is met kip, dus dat zal wel niet. Dan zal ze wel koolhydraat-vrij eten, ofzo, want ze heeft er geen aardappels of rijst bij. Als er kinderen mee eten, dan kon je er volgens het recept nog een naan (zo’n Indiaas brood) bij geven.
Kip en bloemkool met kerrie-kruiden op een bakplaat klinkt als wel een goed idee. Maar ik wil er wél iets van aardappel erbij, dan, anders vind ik het -sorry Gwyneth- niet echt een volwaardige maaltijd. Nou, en daar komen de Eddo’s weer om de hoek kijken!
Als je nou geen Eddo’s kunt vinden bij de groenteboer of in de supermarkt, dan kun je dit natuurlijk ook gewoon met gewone aardappel eten. Of met zoete aardappel. Of de aardappels gewoon weglaten en er rijst bij koken. Of met naanbrood erbij.
Het was hartstikke lekker. Toen ik het in de oven had staan was ik een beetje bang dat het een enorm flauwe hap zou zijn. Maar dat was niet zo. Het had voldoende pit en was eigenlijk lekkerder dan ik had verwacht. En die Eddo’s? Nou, ik vind het leuk om geprobeerd te hebben, maar het gaf (in ieder geval in dit gerecht) niet echt een meer-waarde. Het schillen was was lastiger dan gewone aardappels en ze voelden een beetje kleverig aan. En eenmaal gebakken en met curry kruiden proefde ik niet zo heel veel verschil met gewone aardappels.

Ingrediënten
1 bloemkool
2 kipfilets (500 gram)
7-8 eddo’s (of gewone aardappelen)
2 rode uien
6 tenen knoflook
een stukje gemberwortel
1 eetlepel kerriepoeder
1/2 eetlepel kurkuma
1/2 eetlepel garam masala
een paar takjes verse koriander
olijfolie
zout & peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe ongeveer 100 ml olijfolie in een kommetje en voeg de kerriepoeder, kurkuma en garam masala toe. Roer goed door. Pers de tenen knoflook erboven uit. Schil de gemberwortel en snij in zo klein mogelijke stukjes. Roer de uitgeperste knoflook en de gember door het kerrie-mengsel.
Schil de eddo’s (of de aardappelen), spoel ze af en snij ze in kwarten. Maak de bloemkool schoon en verdeel in niet te grote roosjes. Snij de kipfilet in stukken van ongeveer 3×3 cm.


Hussel de bloemkool, kip en eddo met het kerrie-mengsel goed door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en giet daar een flinke scheut olie op. Doe daar de bloemkool, kip en eddo op en giet er nog wat olie over heen. Strooi er wat zout en peper over en zet in de oven.
Ik heb alles zo’n drie kwartier in de oven laten staan. Hou het een beetje in de gaten, dat het niet aanbrandt. En prik even in de aardappel, bloemkool en kip om te zien of het allemaal gaar is.


Schil de rode uien en snij in ringen. Verdeel de uienringen over de bakplaat en bak die de laatste vijf minuten nog even mee. Haal de bakplaat uit de oven en strooi er wat blaadjes koriander over.

Schep op een bord en zorg dat je vanalles wat hebt: kip, bloemkooleddo, uienringen en koriander.
Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *