Tagliatelle met zalm en peultjes

door | 4 jul 2020 | avondeten, hoofdgerecht, pasta, recept, vis

Wij aten vis, vanavond! Dochterlief is een paar dagen met vrienden naar een vakantiehuisje in Zeeland, om te vieren dat ze allemaal geslaagd zijn! Het is vreemd leeg in huis, zonder haar. Maar ja, zo kunnen we wel alvast een beetje wennen aan als ze straks op kamers in Enschede zit… Maar we maken van de nood ook een deugd: wij kunnen de komende dagen lekker vis te eten, zonder dat ik voor haar iets anders hoef te bedenken. Toen mam hier donderdag was, had ze allerlei bonen meegenomen, bij de boer vandaan. Peultjes, sperziebonen en tuinbonen. En dus aten we vanavond peultjes met zalm. Met pasta, want dat vindt Free zo lekker. Het recept vond ik op Smulweb. Het was hartstikke lekker! Vonden man- en zoonlief ook!

Ingrediënten (voor 3 personen)
300 gram tagliatelle (koelvers)
een pond peultjes
8 bospeentjes
2 zalmfilets (ongeveer 250-300 gram)
1 glas witte wijn
1/2 solobol knoflook (of 1 teen)
3 eetlepels gembersiroop
3 eetlepels ketjap
1 theelepel sambal
1 ei
een paar takjes peterselie
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Haal de peultjes af: snij/knal de beide uiteinden van de peul af, en trek eventueel aanwezige draden langs de naad van de peul weg. Was de bospeentjes en snij ze in schuine plakken. Doe de peultjes en wortelplakjes samen in een pan en kook ze gaar.

Breng een flinke pan water met zout aan de kook. Kook daarin de tagliatelle gaar. Giet af en spoel na met koud water.

Snij de zalmfilets in blokjes en bestrooi met zout. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de zalmblokjes aan beide kanten bruin in de hete olie. Haal de zalmblokjes uit de pan en leg op een bord dat je afdekt met alu-folie.

Snij de knoflook fijn en bak even kort in het bakvet van de zalm aan. Blus af met de wijn. Voeg de gembersiroop, ketjap en sambal toe en laat een paar minuten doorkoken. Splits het ei: vang het eiwit in één kommetje op en doe het eigeel in een ander kommetje. Het eiwit heb je voor dit recept niet nodig. Je kunt het eiwit gebruiken om bijvoorbeeld merengues te maken. Als je het eiwit niet meteen gaat gebruiken kun je het in een diepvrieszakje in de vriezer bewaren. Klop de dooier los en roer er dan een paar eetlepels van de gember-ketjap saus bij. Neem de pan met saus van het vuur en schenk dan al roerend het dooiermengsel bij de saus. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de tagliatelle op het bord en schep er wat saus over. Schep wat peultjes en worteltjes op de tagliatelle en leg daarop een paar gebakken zalmblokjes. Schep nog wat saus over het geheel.
Knip de peterselie fijn en strooi dat over het gerecht.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Gebakken krieltjes, aspergesalade met balsamico aardbeien en warmgerookte zalm

Zalm-courgettetaart

Zalm met kruidenroomkaas in bladerdeeg

Zalm op zuurkool

Tagliatelle met zalmroomsaus en roergebakken spinazie

Kabeljauw in ontbijtspek met sperziebonen en snoeptomaatjes uit de oven

Pangasiusfilet met sperziebonen en snoeptomaatjes uit de braadslee

Geplette aardappelen uit de oven met heekfilet of schnitzel

Tilapia met sperziebonen met mango in gembersaus

Kabeljauw met cherry tomaatjes en mozzarella uit de oven

Curry Madras met kabeljauwfilet en varkenshaas

Zalmlasagne

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *