Zalm-courgette-taart

door | 16 jan 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, oven, recept, vis

Is het geen pláátje, dit? Prachtig, hè? Ja, dat vond ik ook. Een vriendin had dit gerecht gemaakt en zette een foto in de groeps-app. Ik was meteen verkocht. Díe wilde ik ook maken. Ze stuurde me het recept, en gisteren heb ik ‘m gemaakt! De zalm heb ik bij de visboer gekocht. In het originele recept worden gewone (rauwe) zalmmoten gebruikt, maar ik heb moten warmgerookte zalm gebruikt. En ik heb in plaats van één grote ronde courgette-bloem, zes kleinere bloemen gemaakt. Dat rolt een stuk makkelijker, want die courgetteplakjes met roomkaas zijn hártstikke glibberig. Én het is ook met aansnijden makkelijker als je tussen de bloemen door kunt snijden, in plaats van er dwars doorheen.
Ik vond het een groot succes! Het zag er niet alleen súper feestelijk uit, maar het was ook nog hartstikke lekker.
Voor dochterlief, die geen vis lust, had ik een taartje met courgette- en aubergineplakjes met roomkaas en ei.

Ingrediënten
2 rollen bladerdeeg (koelvers)
3 moten warm-gerookte zalm
2 courgettes
1/2 bakje kruidenroomkaas
1 ei
peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol 1 van de rollen bladerdeeg uit, laat het gewoon op het bakpapier liggen en prik er her en der gaatjes in met een vork.

Trek het velletje van de zalmmoten en snij ze in de lengte doormidden. Leg een rand van zalm op ongeveer 5 cm van de rand. Maak de buitenste rand bladerdeeg een klein beetje vochtig en vouw dan het bladerdeeg over de zalm.

Snij nu de zalm-rand ongeveer om de 5 cm in en kantel de stukjes één slag zodat het als een zalm-rolletje overeind staat. Leg nu heel voorzichtig de bladerdeeg bodem met zalm-rand op een bakplaat. Dat gaat het beste door de het bladerdeeg met bakpapier en al óp een nieuw bakpapier te trekken. Dat nieuwe stuk bakpapier is een stuk steviger en kun je (eventueel met hulp van nóg een paar handen) óp een bakplaat leggen.

Rol de tweede rol bladerdeeg uit en snij die in 6 repen. Besmeer elke reep dun met kruidenroomkaas. Was de courgettes en snij die in zo-dun-mogelijke plakjes. Leg de plakjes dakpans-gewijs met de onderste helft op een reep bladerdeeg.

Rol de reep bladerdeeg met de courgetteplakjes op en zet deze als een roosje binnen de zalm-rand. Herhaal dit met de andere vijf repen bladerdeeg en de rest van de courgettes. Als je nog courgetteplakjes over hebt, dan kun je die her en der tussen de “roosjes” zetten. Strooi wat zout en peper over de courgette-roosjes.
Klop het ei los en besmeer daar de opstaande zalm-rolletjes mee.

Zet de zalm-courgette-taart in de voorverwarmde oven en bak tot het bladerdeeg mooi goudbruin en de courgette gaar is. Hou vanaf ongeveer 25 minuten je gerecht goed in de gaten, maar kijk er niet gek van op als de bladerdeeg daarna nog een kwartiertje nodig heeft. Check vooral of de opgerolde bladerdeeg van de courgette-roosjes al gaar is en zet indien nodig de ovenschaal gewoon nog even terug in de oven.

Haal de bakplaat uit de oven en probeer de taart zó aan te snijden dat de courgette-rozen heel blijven.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zalm met kruidenroomkaas in bladerdeeg

Zalmlasagne

Zalm op zuurkool

Asperge-zalmtaart

Freddie’s zalmroomsaus

Aardappel-courgette-rösti met zalm en creme fraiche

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Penne Carbonara met courgette van Jamie

Vegan roompasta met courgette, erwten en munt

 

2 Reacties

  1. Ursula

    Die is ook mooi gelukt zeg! Fijn dat je hem zo leuk vindt!

    Antwoord
  2. Sandra

    Wat een leuk recept!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *