Kabeljauw in ontbijtspek met sperziebonen en snoeptomaatjes uit de oven

door | 9 jan 2020 | aardappel, hoofdgerecht, oven, ovenschotel, recept, traybake, vis

Op dinsdagavond staat altijd de visboer, hier in de wijk, en toen heb ik lekker een stuk kabeljauw gekocht. Gisteren heb ik daar deze maaltijd mee gemaakt. Ik twijfelde eerst of ik er een curry mee zou maken, maar ik koos uiteindelijk toch voor deze ovenschotel. Vooral om het maken van een visvrij en vegetarisch alternatief niet al te bewerkelijk te maken. Bij een curry had ik er een tweede, vegetarische curry bij moeten maken. Nu heb ik voor Lone een vega-burger (een “vegetarische biefstuk”) gebakken en gewoon een deel van de sperziebonen apart gehouden. Met een klontje boter en wat nootmuskaat over de boontjes en aardappels uit de oven had ze daar een prima maaltje aan.
Wij aten hier knapperige geplette aardappelen uit de oven bij. Dat is toch wel zo’n beetje mijn lievelingsmanier om aardappelen klaar te maken. En man en kinderen vinden ze zo ook héérlijk! Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon gekookte aardappels bij geven. Of krieltjes of gebakken aardappelschijfjes. En pasta of rijst zou eigenlijk ook wel kunnen. Dus eh… doe maar wat je lekker vindt!

Bron-vermelding: dit recept is geinspireerd door het recept “In de braadslee gebakken zalm met olijven, sperziebonen, ansjovis en tomaat” van Jamie Oliver, uit The Naked Chef.

Ingredienten
300 gram kabeljauw (100 gram per persoon)
1 vegetarische burger
1 citroen
12 plakjes ontbijtspek
700 gram sperziebonen
250 gram snoeptomaatjes
1 blikje ansjovisfilets
zout, peper, olijfolie
aardappelen, pasta of rijst (klik hier voor het recept voor de aardappelen)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Maak de sperziebonen schoon: haal de topjes eraf en knak ze één keer door. Kook de sperziebonen in ruim water met wat zout gaar. Giet ze af als ze gaar zijn. Denk eraan wat bonen apart te houden voor onze vegetariër. Was de snoeptomaatjes en snij ze doormidden. Doe de tomaatjes bij de (rest van de) gekookte bonen, giet er een scheut olijfolie over en hussel even goed door.

Doe de bonen en tomaatjes in een braadslee en maal er wat peper over. Vis de ansjovis-filets uit de olie en verdeel die, in stukken, over de sperziebonen en tomaatjes. Pers de citroen uit en druppel het citroensap over de kabeljauw heen. Snij de kabeljauw in 3 stukken en omwikkel elk stuk met 3 of 4 plakjes ontbijtspek. Leg de ingepakte kabeljauw op de bonen en tomaten.

Zet de braadslee ongeveer een kwartier in de oven tot de vis gaar is en de spek knapperig en bruin.

Voor onze vegetariër: geplette aardappelen uit de oven, sperziebonen met een klontje boter en vers geraspte nootmuskaat en een vegetarische biefstuk.

Schep de aardappelen op een bord en de sperziebonen met tomaatjes ernaast. Leg daar de kabeljauw in ontbijtspek op.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Pangasiusfilet met sperziebonen en snoeptomaatjes uit de braadslee

Geplette aardappelen uit de oven met heekfilet of schnitzel

Tilapia met sperziebonen met mango in gembersaus

Kabeljauw met cherry tomaatjes en mozzarella uit de oven

Curry Madras met kabeljauwfilet en varkenshaas

Zalm op zuurkool

Zalm met kruidenroomkaas in bladerdeeg

Zalmlasagne

Zelfgemaakte vissticks en ovenfrietjes

Kiprolletjes met spek en banaan & aardappelpartjes uit de oven

 

3 Reacties

 1. Rieks

  Een super site mag ik het op mijn mail adres

  Antwoord
 2. Rieks

  Een super site mag ik het op mijn mail adres

  Antwoord
  • Elleny

   Hai Rieks,
   mijn blog had eerst wel de mogelijkheid om per e-mail een notificatie te krijgen, maar ik geloof dat dat niet meer werkt. Ik zal mijn man (die is van de technische internet-dingen) vragen of hij er eens naar kan kijken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *