Gebakken krieltjes, aspergesalade met balsamico aardbeien en warmgerookte zalm

door | 17 jun 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, salade, vis

Het aspergeseizoen loopt al weer op z’n einde, las ik laatst. Eigenlijk had ik helemaal geen asperges op het menu staan, deze week. Maar om een bezorg-moment van de supermarkt te bemachtigen moest ik zo snel mogelijk een bestelling plaatsen. Dus toen heb ik gewoon een paar dingen aangeklikt: 2 pond asperges, 2 zakken kattenvoer, etc. Met het idee dat ik die er later altijd nog uit kon gooien, als ik had bedacht wat we zouden eten en ik mijn definitieve bestelling zou doen… Maar tegen de tijd dat ik mijn bestelling écht deed, was ik helemaal vergeten dat ik die asperges ook had aangeklikt… Nou ja, ook geen ramp. Op dinsdag staat altijd de visboer hier in de wijk, dus besloot ik er lekker warmgerookte zalm bij te kopen. Voor Lone heb ik halloumi krokant gebakken, want die lust geen vis.
De asperges heb ik verwerkt in een salade met in balsamico gemarineerde aarbeien. Erg lekkere combinatie!

Ingrediënten
1 pond asperges
450 krieltjes
3 moten warmgerookte zalm
125 gram halloumi
1 avocado
150 gram sla (gemengde sla)
200 gram aardbeien
2 eetlepels balsamico azijn
2 eetlepels honing
2 handen walnoten (ongezouten)
zout, peper
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij ze doormidden. Doe ze in een mengkom, samen met de balsamico azijn, honing en een snufje versgemalen peper. Roer goed door en laat even marineren.

Schil de asperges, snij het stugge en houtige onderste stuk van de stengels af en snij de asperges in stukken. Doe de asperges in een pan met ruim water en breng aan de kook. Kook een paar minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af en zet opzij.

Bekleed een ovenschaal met bakpapier en leg de moten warmgerookte zalm erin. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven, zodat de zalm warm wordt. De zalm hoeft dus niet te garen, maar hoeft alleen maar warm te worden.

Verhit een scheut olie in een wokpan en bak daarin de aardappeltjes tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Snij de halloumi in blokjes en dep de kaasblokjes droog met een keukenpapiertje. Verhit een scheut olie in een kleine koekenpan en bak de halloumiblokjes bruin en knapperig.

Schep de aardbeien op twee na, uit de balsamico-marinade en leg even opzij. Doe het balsamic-honing mengsel en de achtergebleven aardbeien in een maatbeker en giet er twee eetlepels olijfolie bij. Maal er wat zout over. Pureer met een staafmixer tot je een mooie dressing dressing hebt. Proef even en breng indien nodig op smaak met nog wat peper, zout of balsamico-azijn. Doe de sla in een mengkom en giet de dressing erover. Hussel goed door. Snij de avocado doormidden en draai de helften van elkaar. Snij de helften nogmaals door. Verwijder de pit en trek de schil er van af. Snij de kwarten in plakjes.

Schep wat gebakken krieltjes op een bord en leg er een flinke schep sla naast. Schep wat van de gekookte asperges en gemarineerde aardbeien over de sla. Maal er wat peper boven. Strooi er een handje walnoten over. Leg er een moot warme warmgerookte zalm bij.

Voor de vegetarische en visvrije portie laat je de zalm weg, maar leg je de in plakken gesneden avocado naast de sla. Verdeel tot slot de krokant gebakken halloumi blokjes over het bord.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Asperges met citroen-room fusilli

Pasta-ovenschotel met asperges en zalm

Asperges met chorizo en feta

Aspergerisotto

Asperge-zalmtaart

Zalm-courgettetaart

Zalm met kruidenroomkaas in bladerdeeg

Zalm op zuurkool

Tagliatelle met zalmroomsaus en roergebakken spinazie

Spinaziesalade met aardbeien, feta en pijnboompitten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *