Aspergerisotto

door | 10 apr 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, recept, rijst, varken, vlees

Het is weer aspergetijd!!!!! Ik zag ze hier en daar al voorbijkomen op Instagram en daar kreeg ik natuurlijk ook ontzettend trek van in asperges. Vandaag had ik een vrije dag, en dus had ik mooi tijd om ze te kopen en te bereiden. Bij de groenteboer kocht ik een flinke portie prachtige witte asperges. Ze zagen er goddelijk uit!
Ik heb er lekker risotto mee gemaakt! Volgens manlief de lékkerste risotto die ik ooit gemaakt heb.

Ingrediënten
1 kilo witte asperges
1 pak risottorijst (500 gram)
250 ml witte wijn
200 gram beenham (vleeswaar)
200 gram grana padano
2 bouillonblokken (kippenbouillon)
olijfolie

Bereiding
Schil de asperges: leg de asperges plat op een snijplank. Schil ze, met een dunschiller, vanaf vlak onder het kopje in één lange beweging naar de onderkant toe. Druk niet te hard: je wilt de asperges niet beschadigen. Draai de asperge steeds een klein stukje en schil ‘m aan alle kanten. Breek het onderste, houtachtige deel van de asperges af. Bewaar het schil-afval, daar kun je een heerlijke soep van maken!


Omdat ik de asperges toch in stukjes zou snijden voor de risotto, heb ik ze doorgesneden, zodat ze makkelijk in de pan pasten. Kook de asperges in ruim water met zout. Ze zijn gaar als je met een scherp mesje makkelijk in de dikke stengels kunt prikken. Giet de asperges af.
Rasp intussen de grana padano op een blokrasp. En snij de beenham in dunne reepjes. Kook een liter water en los de bouillontabletten daarin op.


Verhit in een wokpan een scheut olijfolie. Bak de rijst tot de buitenkant van de korrels glazig begint te worden. Giet er een scheutje witte wijn bij: de wijn zal direct gaan koken. Roer goed tot de vloeistof is opgenomen en giet er dan nog een beetje wijn bij. Herhaal dit tot de wijn op is. Giet er dan, beetje bij beetje de bouillon bij. Wacht steeds tot het vocht helemaal is opgenomen voor je de volgende hoeveelheid erbij giet. Het kan zijn dat je iets meer of iets minder van 1 liter bouillon nodig hebt, dat verschilt per rijst-soort. De rijst zal steeds minder makkelijk vocht opnemen: dat betekent dat hij gaar is. Als je twijfelt: proef gewoon even…


Als het vocht is opgenomen en de rijst gaar is, snij dan de asperges in stukken van 2-3 cm en doe die bij de rijst in de pan. (Ik heb een paar asperges achtergehouden om morgen stukjes asperge in de asperge-soep te doen)
Doe de grana padano erbij en roer goed door. Doe dan de hamreepjes erbij en roer ook die goed door de risotto.

Schep de risotto op een bord en serveer direct.
Eet smakelijk!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *