Asperges met citroen-roomfusilli

door | 9 mei 2020 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, kaas, pasta, recept, saus, snel, vegetarisch

Toen ik afgelopen week boodschappen deed stonden asperges eigenlijk niet op mijn boodschappenlijstje. Maar ze zagen er zó lekker uit en ze waren niet al te duur, dus ik dacht: “Ach, ik bedenk er wel wat mee, deze week…” Alleen was het de hele week er nog niet van gekomen om iets met die asperges te maken. Gelukkig waren ze in de koelkast goed houdbaar. Gisteravond stonden ze eindelijk op het menu.
De basis voor dit recept is de citroen-roompasta van Nigella, die ik al eens eerder heb gemaakt. Maar dan met asperges. Citroen, room, kaas, ei, peterselie… al die ingrediënten combineren natuurlijk allemaal hartstikke goed met asperges. Het eindresultaat was dan ook súper lekker. Echt een aanrader!

Ingrediënten
1 pond witte asperges
500 gram fusilli
3 eieren
250 ml kookroom
100 gram geraspte grana padano
80 gram parmezaanse kaas flakes
1 citroen
50 gram boter
een paar takjes peterselie
zout, peper

Bereiding
Schil de asperges en snij het onderste, houtige deel van de onderkant af. De schillen en onderkantjes, daar kun je als je wilt nog een heerlijke soep van maken. Snij de asperges in vier of vijf stukken. Breng een grote pan water met een eetlepel zout aan de kook. Doe de fusilli en de asperges in het kokende water en roer even om. Breng opnieuw aan de kook en zet dan zacht.

Laat koken tot de asperges gaar zijn (prik er even in met een vork). Giet de pasta met asperges af. Zet de pan niet meer op het vuur.

Terwijl de pasta ookt, splits je de eieren. Doe het eigeel in een kom. Het eiwit heb je voor dit gerecht niet nodig; daar kun je later bijvoorbeeld merengues mee maken. Klop het eigeel romig met een garde. Roer daar de geraspte grana padano door. Giet er al roerend beetje bij beetje de room bij. Rasp de schil van de citroen erboven. Snij daarna de citroen doormidden en pers één helft uit. Roer het citroensap door het ei-room-mengsel.

Hou een paar mooie plukjes peterselie apart en knip de rest fijn boven het ei-room-mengsel. Snij de andere helft van de citroen in dunne plakjes.

Doe de boter bij de fusilli en asperges en roer goed door tot alle boter gesmolten is. Giet dan, beetje bij beetje, het ei-room-mengsel door de spaghetti. Roer het er goed doorheen, zodat alle pasta bedekt is.

Schep de asperges met citroen-room-fusilli op een bord en strooi er een handje parmezaanse kaas flakes over. Leg er een paar schijfjes citroen op en steek er een plukje peterselie bij. Strooi er eventueel nog wat versgemalen peper over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pasta-ovenschotel met asperges en zalm

Pasta met rode pesto, asperges en snoeptomaatjes

Asperges met chorizo en feta

Aspergesoep

Varkenshaas a la Huub

Aspergerisotto

Asperge-zalmtaart

Nigella’s citroen-room pasta

Lasagne met schorseneren

Schorseneren-knolselderij risotto

Fusilli met paprikasaus, pistachekruimels en Parmezaan

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *