Aspergesoep

door | 26 apr 2019 | Hollands, lunch, recept, soep, voorgerecht

Genieten jullie ook zo van de asperges? Ik vind het wel een beetje sneu voor de aspergetelers dat de prijzen zo laag zijn. Ik las dat de kosten van het oogsten niet meer opwegen tegen de opbrengst. Dat is toch zonde…
Maar ik moet ik eerlijk zeggen dat ik er wel van profiteer, van die lage prijzen. Want ik vind asperges dus echt zálig en met deze prijzen kunnen we ze lekker vaak eten!
En dus maakte ik aspergesoep! Ik vond ‘m héérlijk! Manlief vond ‘m “te dun”. Die wil goeie stevige, dikke, gebonden aspergesoep, en -ik durf het bijna niet te zeggen- “net als uit een pakje”.
Als je ‘m nou ook flink gebonden wil, dan kun je meer bloem (én boter – bloem en boter gaan altijd gelijk op!) gebruiken voor de roux. En als ie dan nog niet dik genoeg is, dan kun je op ’t eind altijd nog maizena toevoegen. Een paar eetlepels oplossen in een beetje koud water en dat door de hete soep roeren en voilá: net als uit een pakje!

Ingrediënten
1 pond witte asperges
3 bouillontabletten (kip)
30 gram boter
30 gram bloem
2 eieren
een paar plakken ham
een takje peterselie

Bereiding
Schil de asperges met een dunschiller. Breek de houtachtige onderkant van de asperges. Doe de asperges, mét de schillen en de onderkantjes in een pan met water. Breng aan de kook, zet half en kook de asperges ongeveer een kwartier. Haal dan de asperges juit de pan. Laat de schillen en de onderkantjes nog een half uur zachtjes doorkoken. Giet het door een zeef en vang het kookvocht op. Gooi de schillen en de stugge onderkantjes weg. Meet even hoeveel kookvocht je hebt. Je wilt het dadelijk aanvullen tot 1,5 liter.


Maak een roux: smelt in een braadpan de boter. Strooi de bloem erover en roer deze door de boter. Voeg dan al roerend met een garde, beetje bij beetje (ongeveer een soeplepel per keer) het kookvocht van de asperges erbij tot je een gebonden soep krijgt. Voeg de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer een kwartier op laag vuur doorkoken.


Snij de asperges in stukken en voeg die (op een paar toppen na) aan de soep toe.

Kook intussen de eieren hard. Spoel ze af onder koud water en snij met een eisnijder in dunne plakjes. Snij de plakken ham in repen.

Schep de soep op een bord en garneer met repen ham, plakjes ei, wat aspergetoppen en een plukje peterselie. Eet smakelijk!

2 Reacties

 1. Jenny Van Os

  Bedankt ,ik heb net een uur geleden de slow Cooke gekocht ,
  Ben dus een leek
  Maar ben blij met u recept ,ga het zeker proberen ,begin met
  De groente soep
  Nog maals bedank ,

  Antwoord
 2. Elleny

  Hoi Jenny, wat leuk dat je een berichtje achterlaat.
  Zelf maak ik voornamelijk stoofvlees-recepten in de slowcooker, dat vind ik echt ideaal.
  Erwtensoep is ook erg lekker uit de slowcooker. Maar daar is het nu geen weer voor, natuurlijk.
  Veel plezier met je slowcooker!
  groetjes,
  Elleny

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *