Lasagne met schorseneren

door | 23 mrt 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, varken, vlees

Eigenlijk was ik van plan om een asperge-lasagne te maken, maar toen ik vorige week bij de groenteboer was, toen waren er nog schorseneren, dus koos ik daarvoor. Schorseneren zijn niet alleen een stuk voordeliger dan asperges, maar ze zijn ook makkelijker houdbaar. Ze zitten “vies” in een zak, met aarde en al, maar daardoor blijven ze wel lekker lang vers. En dat komt wel goed uit nu ik maar één keer in de week boodschappen doe. Tenminste, afgelopen week was de eerste keer dat ik boodschappen voor een hele week had gehaald. Qua houdbaarheid en versheid van de groenten vind ik het niet optimaal, hoor, maar dat is misschien gewoon een kwestie van wennen en een beetje goed plannen.
In deze lasagne konden we de schorseneren eigenlijk nog beter proeven dan in de risotto die ik laatst maakte. Ze hebben uiteraard wel wat weg van asperges, maar hebben eigenlijk ook wel iets van pastinaak. Het schillen van de schorseneren is wel even een rotklusje, maar met keukenhandschoenen en onder de kraan ging dat prima.
Nog even dit: ik heb de lasagne in twee aparte schalen gemaakt, zodat ik één schaal mét ham kon maken en één schaal zonder ham voor onze vegetarische dochter. Het recept hieronder beschrijft de schaal mét ham. Als je ‘m vegetarisch wilt, dan laat je de ham gewoon weg. En als je ofwel voor alleen maar vleeseters kookt, ofwel voor alleen maar vegetariers, dan kun je de lasagne natuurlijk gewoon in één schaal maken, in plaats van in twee aparte schalen.

Ingrediënten
1 kilo schorseneren
1/2 pak verse lasagnebladen (125 gram)
6 plakken ham
150 gram grana padano kaas (geraspt)
1 bol mozzarella
1 ui
1 bol soloknoflook (of 2 gewone tenen knoflook)
50 gram boter
3 volle eetlepels bloem
1/2 liter melk
2 takjes rozemarijn
een paar takjes tijm
een paar salie blaadjes
peper, zout
vers geraspte nootmuskaat
1 eetlepel azijn

Bereiding
Zet een pan water klaar en doe er een eetlepel azijn in.
Trek keukenhandschoenen aan en borstel het zand van de schorseneren af onder de lopende kraan. Laat nu de gootsteen vollopen met koud water en schil de schorseneren met een dunschiller. Snij de schorseneren in stukken die ongeveer zo lang zijn als de lasagnebladen breed zijn. Doe de schorseneren de pan met azijn-water.
Giet de schorseneren af en ververs het water. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan gaar koken in een kleine tien minuten. Giet af.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rits de blaadjes van de tijm, de naaldjes van de rozemarijn en hak alle kruiden fijn.
Pel de ui en knoflook en snij in stukjes. Verhit de roomboter in een wok en fruit daarin de ui en knoflook kort aan. Voeg de bloem toe en bak die 1 minuutje mee. Giet er dan een scheutje melk bij. Roer goed met een garde tot de bloem en melk goed gemengd zijn. Giet er dan steeds wat meer melk bij en roer goed door. Als de saus te dik is, voeg dan nog wat water toe. Breng de saus zachtjes aan de kook. Voeg dan de verse kruiden toe. Laat een paar minuten zachtjes doorkoken en voeg dan het grootste deel van de parmezaanse kaas toe.

Vet een ovenschaal in met een scheutje olijfolie. Schep een dun laagje saus in de ovenschaal en leg daar een laag lasagnebladen op. Knip of snij de lasagne indien nodig op maat. Leg op de lasagnebladen een paar plakken ham en leg daarop een laag schorseneren. Als de schorseneren veel verschillen in dikte, snijd de dikste stengels dan door. Schep daar een laagje saus over en leg daar weer een laag lasagnebladen op.

Herhaal dit tot je saus bijna op is. De laatste twee lagen moeten lasagnebladen en saus zijn. Strooi hier de achter gehouden grana padano over. Pluk de mozzarella uit elkaar en verdeel de plukjes over de ovenschaal. Rasp er wat nootmuskaat over.

Bak de lasagne in een klein half uurtje in de voorverwarmde oven tot de bovenkant licht begint te kleuren. Laat de lasagne even een minuut of vijf rusten en iets afkoelen.

Snij de lasagne in stukken (tussen de schorseneren door) de lasagne in stukken en schep op borden.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Lasagne met spinazie en vier kazen

“Lasagne” van girasoli en spitskool

Koolhydraat-arme lasagne

Zalmlasagne

Lasagne met lekker veel groenten

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Lasagne met pompoen, hazelnoten en geitenkaas

Lasagne met zoete aardappel

Bloemkool lasagne

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *