Bloemkool lasagne

door | 22 feb 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, pasta, recept, saus, vegetarisch

Eigenlijk zouden we eters krijgen, vandaag, maar omdat Edwin ziek op bed lag, hebben we die afspraak verschoven. Free is inmiddels wel redelijk opgeknapt. Hij hoest nog wel flink, maar heeft geen koorts meer. Edwin heb ik maar een beetje met rust gelaten; die wordt altijd een beetje mopperig als hij zich niet lekker voelt.
Zelf heb ik ook maar rustig aan gedaan, vandaag: ik ben verder gegaan met het uitzoeken van mijn recepten-knipsels. Daarna heb ik een paar lekkere recepten uitgezocht voor de komende week en boodschappen gedaan. Bij het boodschappen doen ben ik nog even de boekhandel ingelopen om een plakboek voor mijn recepten-knipsels te kopen. De recepten die ik gemaakt heb, wil ik inplakken, zodat ik ze een beetje overzichtelijk kan bewaren.
Voor het avondeten heb ik deze bloemkool-lasagne gemaakt. Het is een samenvoeging van een recept van lasagne met broccoli-kaassaus (maar dan met bloemkool, in plaats van broccoli), de knapperige broodkruim uit het recept van bloemkool, macaroni en kaas en de blauwe kaas en hazelnoten uit het recept van plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten. Ik vind ‘m bijzonder geslaagd, al zeg ik het zelf…

Ingrediënten
1 bloemkool
2 courgettes
3 tenen knoflook
4 boterhammen
1 pakje lasagnebladen (koelvers, 250 gram)
125 ml kookroom
125 gram geraspte kaas
50 gram hazelnoten
75 gram scherpe blauwe kaas (bijv Danish blue)
60 gram boter
2 bouillontabletten (groentebouillon)
5 takjes rozemarijn
5 eetlepels bloem
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook een liter water en los daarin de bouillontabletten op. Snij de bloemkool in roosjes. Snij de courgette in dunne plakken. Snij de knoflook in dunne plakjes. Rooster de boterhammen tot ze knapperig zijn. Smelt de boter in een braadpan en fruit daarin de knoflook een minuutje aan. Voeg de bloemkool toen en giet de bouillon erbij en kook de bloemkool met de deksel op de pan in 15-20 minuten gaar.

Voeg de kookroom toe en de helft van de rozemarijn naaldjes, de helft van de Danish blue en de helft van de geraspte kaas toe. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een dunne saus.

Meng in een kommetje de bloem met wat water tot je een klontvrij papje hebt. Roer dit papje door de bloemkoolsaus. Breng de saus aan de kook en laat een paar minuten op een laag pitje pruttelen. Schep een klein beetje in een kommetje en proef even. Breng de saus op smaak met zout en/of peper.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Schep een dun laagje saus in de ovenschaal. Bedek deze met een laag lasagnebladen. Leg daarna een laag courgetteplakken op de lasagnebladen. Schep daar weer een laagje saus over. Herhaal dit tot alle lasagnebladen, courgetteplakken en saus op zijn. Zorg dat je met een laag saus eindigt.

Doe de hazelnoten samen met de naaldjes van de rest van de rozemarijntakjes in de keukenmachine en maal fijn. Scheur de geroosterde boterhammen in stukken en doe die in de keukenmachine, samen met de rest van de geraspte kaas en de Danish blue. Zet de keukenmachine aan en maal alles tot kruimels. Schenk er een paar eetlepels olijfolie bij en zet de keukenmachine nogmaals aan, tot je een mooie kruim hebt.

Strooi het kruim over de bovenste laag saus en zet de ovenschaal ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Hou het kruim in de gaten. Als het te donker dreigt te worden, dek de ovenschaal dan af met aluminiumfolie. Haal de folie de laatste 5 minuten van de schaal af, zodat het kruim lekker knapperig wordt.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Groene Mac&Cheese

Bloemkool, macaroni en kaas

Plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Lasagne met spinazie en vier kazen

Zalmlasagne

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *