Bloemkool, macaroni en kaas

door | 14 jul 2019 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, varken, vlees

Oooooh boy! Dit is zóóóó lekker! Echt! Je hebt kookboeken en kookboeken. En je hebt kookboeken van Jamie Oliver! En élke keer dat ik iets van Jamie maak, dan is het zóóó goed! Dit is een recept uit zijn “Jamie in 30 minuten” boek. Nu heb ik het niet ge-timed, maar ik heb er wel aanzienlijk langer over gedaan dan 30 minuten. En dan heb ik nog niet eens het toetje bij gemaakt (“zalig gestoofd fruit”) dat ook nog in die 30 minuten zou moeten lukken.
Maar dat geeft niet, want ik hou absoluut niet van gehaast en gestress en al helemaal niet als ik lekker aan ’t koken ben. Ik heb héérlijk gekokkereld en ’t was zálig.  Dus… aanrader, dit!!!

Ingrediënten
1 bloemkool
500 gram macaroni
10 plakjes gerookt ontbijtspek
1 bol soloknoflook (of 2 tenen knoflook)
250 gram geraspte kaas
200 gram creme fraiche
2 takjes rozemarijn
4 boterhammen
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet een grote braadslee in met een scheutje olijfolie, leg de plakjes ontbijtspek erin en zet de braadslee in de oven.
Kook water in de waterkoker. Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool en snij de kool in vieren. Leg de kwarten in een grote pan en doe de macaroni erbij. Giet er zoveel kokend water over dat de bloemkool en macaroni onder staan. Zet indien nodig nog een tweede kan water in de waterkoker op.
Strooi er zout over en zet de pan met bloemkool en macaroni op het vuur met de deksel schuin op de pan. Kook tot de bloemkook en de macaroni gaar zijn.


Haal de braadslee met ontbijtspek uit de oven, als de ontbijtspek mooi bruin en knapperig is. Laat even afkoelen.
Scheur de boterhammen in stukken en doe die in de keukenmachine, samen met de naaldjes van de rozemarijn en een scheut olijfolie. Zet de keukenmachine aan en maal het brood en de marjolein tot kruimels. Doe dan de plakjes uitgebakken ontbijtspek erbij en maal alles tot kruim.


Als de bloemkool en de macaroni gaar zijn, giet dan de pan af door een vergiet. Vang (een deel van) het kookvocht van de pasta op. Doe de inhoud van het vergiet in de braadslede waar je de spek in gebakken hebt. Schep de bloemkool eruit en doe die terug in de pan. Stamp de bloemkool fijn met de pureestamper. Doe de fijngestampte bloemkool terug in braadslee bij de macaroni. Giet 4 dl kookvocht in de braadslee, pers de knoflook erboven uit en doe de creme fraiche erbij. Strooi de geraspte kaas erover en roer alles goed door.


Strooi dan het rozemarijn-spek-broodkruim erover.

Zet de braadslee 10 minuten in de oven tot het kruim mooi bruin en knapperig is. Laat even afkoelen.

Schep een schep ovenschotel op een bord. Ik had er “Witlofsalade met waanzinnige dressing” bij gemaakt. Ook van Jamie, natuurlijk.
Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *