Groene Mac&Cheese

door | 19 sep 2019 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, kids, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Alwéér een gerecht uit Jamie’s VEG, vandaag: Mac ’n Cheese met groente. De kinderen reageerden meteen enthousiast: “Oooh, maak je die groene mac ’n cheese uit dat boek van Jamie? Yeah! Lekker!” Ik verwachtte alleen dat Edwin het niet zo lekker zou vinden, want die houdt op de een of andere manier niet van broccoli. Maar Edwin voelt zich niet lekker en ligt voor pampus op bed, dus die wéét niet eens dat we dit hebben gegeten. Mocht hij nog wakker worden, dan zal hij wel een boterham nemen in plaats van dit, denk ik.
Met zijn drietjes hadden we hadden dan ook een halve schaal over. Vonden beide kids niet erg, dan kunnen ze morgen lekker een portie meenemen voor de lunch.
Toen ik de ingrediënten aan het klaar zetten was, dacht ik eerlijk gezegd dat er een fout in de ingrediëntenlijst moest staan: een liter melk… Een hele líter??? Ik heb wel drie keer gekeken, maar het stond er écht. Dat leek me wel erg veel op zo weinig bloem. En de pasta gaat er gekóókt door, dus die neemt ook al geen vocht op… Maar ik heb het netjes volgens recept gedaan (in Jamie we trust!) en het klopte gewoon! Het was niet te nat, het was precies goed!

Ingrediënten
1 pak macaroni (500 gram)
1 liter melk
150 gram geraspte kaas
30 gram parmezaanse kaas
2 stronken broccoli
2 preien
100 gram verse spinazie
2 bollen solo-knoflook (of 4 tenen)
50 gram boter
3 eetlepels bloem
1/2 bosje verse tijm
paneermeel
een paar eetlepels geschaafde amandelen
peper en zout
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de preien in de lengte door en spoel ze even af onder de stromende kraan. Snij dan in stukjes. Smelt de boter in een braadpan en bak daarin zachtjes de prei aan. Snij de knoflook in kleine stukjes en doe die bij de prei. Snij de stronken van de broccoli en hou de roosjes apart. Snij de broccolistronken in kleine stukjes en voeg die toe aan de braadpan. Rits de blaadjes van de tijm en roer die door de groenten.

Laat de groenten een minuut of tien stoven, onder af en toe roeren.
Kook intussen de macaroni gaar in kokend water met zout. Giet af en zet opzij.


Roer de bloem door de groenten en voeg, beetje bij beetje wat melk toe en roer goed door. Nadat je ongeveer de helft van de melk hebt toegevoegd kun je de rest er ook zo bij gieten. Blijf roeren tot de saus gebonden is en laat een paar minuten doorkoken.


Doe dan de de saus in een blender en doe daar de spinazie bij en pureer de saus. Ik moest dit in tweeën doen, want het pastte niet allemaal in één keer in mijn blender.

Giet de gepureerde, groene saus bij de macaroni. Roer de parmezaanse kaas en 2/3 van de geraspte kaas door de pasta met saus. Proef even en breng op smaak met peper en zout.

Als de macaroni op smaak is gebracht, roer dan de broccoliroosjes erdoor.


Vet een flinke ovenschaal in met wat olijfolie en kieper het macaroni-broccoli-mengsel in de ovenschaal.

Druk een beetje aan en strooi er dan eerst wat paneermeel en daarna de rest van de geraspte kaas over heen. Strooi er tot slot de geschaafde amandelen over.


Zet de ovenschaal 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. Prik even in een (paar) roosje(s) broccoli om te zien of die al gaar genoeg zijn.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *