Schorseneren-knolselderij risotto

door | 12 mrt 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, recept, rijst, vegetarisch

Nou, daar zijn ze hoor: de schorseneren! Ik heb er deze risotto mee gemaakt. Met knolselderij, want het was niet zo’n grote portie schorseneren. Dit was -voor zover ik weet, tenminste- de eerste keer dat ik schorseneren op heb. En in ieder geval dat ik ze heb klaar gemaakt. Op internet las ik dat ze ook wel “keukenmeidenverdriet” werden genoemd, omdat er bij het schillen een kleverig, melkachtig sap vrij komt. Volgens de berichten worden je handen niet alleen kleverig, maar verkleuren ze ook. Maar ik had én mijn keukenhandschoenen aan, én ik heb ze onder water geschild, dus ik kan het je niet vertellen. Dat kleverige klopt in ieder geval wel, ondanks dat ik ze in ’t water heb geschild, voelden mijn handschoenen nog kleverig.
Uiteraard heb ik wel een paar stukjes van de schorseneren zó geproefd: het heeft inderdaad wel wat weg van asperges. Armelui-asperges werden ze ook wel genoemd, vroeger. Nu de gewone asperges weer in de winkels komen, gaan de schorseneren er weer uit, vertelde de groenteboer. Dus ik was net op tijd voor mijn knolraap en lof, schorseneren en prei serie…

Ingrediënten
400 gram schorseneren
1/2 knolselderij
300 gram risottorijst
1 ui
1 solobol knoflook
1 glas witte wijn
150 gram geraspte kaas
een paar takjes rozemarijn, tijm, oregano en salie
1 bouillontablet (groentebouillon)
1 klontje boter (ongeveer 50 gram)
1 eetlepel azijn of citroensap
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Zet een pan water klaar en doe er een eetlepel azijn in.
Trek keukenhandschoenen aan en borstel het zand van de schorseneren af onder de lopende kraan. Laat nu de gootsteen vollopen met koud water en schil de schorseneren met een dunschiller. Snij de schorseneren in stukken en doe ze in de pan met azijn-water. Als alle schorseneren geschild zijn, snij ze dan in stukken van 1-2 cm.

Schil de (halve) knolselderij met een dunschiller en snij in blokjes. Giet de schorseneren af en ververs het water. Voeg de blokjes knolselderij toe. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan gaar koken in een kleine tien minuten. Giet af.

Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en fruit daarin de ui aan. Pers de knoflook erboven uit. Als de ui glazig wordt, voeg dan de risottorijst toe. Blijf goed roeren. Als de rijst glazig wordt, blus dan af met de witte wijn. Kook een halve liter water en los daarin de bouillontablet op.

Hou een paar kleine takjes tijm apart om te garneren. Rits de blaadjes tijm van de overige takjes en voeg die toe. Rits de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze fijn. Hak ook de blaadjes van de salie en verse oregano fijn. Voeg alle verse kruiden toe aan de rijst. Roer goed door en voeg, als de wijn is opgenomen door de rijst, een deel van de bouillon toe. Roer regelmatig en voeg, als het grootste deel van de bouillon is opgenomen, nóg wat bouillon toe. Hoeveel bouillon er precies nodig is, verschilt per keer, maar het zal ongeveer een halve liter zijn. Als de rijst geen bouillon meer opneemt, proef dan een hapje om te zien of de rijst al gaar is. Als de rijst nog niet gaar is: voeg dan nog wat extra bouillon toe, roer goed en heb nog even geduld. Als de rijst wel gaar is, haal dan de pan van het vuur.

Roer de boter en de geraspte kaas door de risotto. Proef de risotto en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.

Laat de risotto een paar minuten rusten.

Schep een flinke schep risotto op een bord en strooi er een handje geraspte kaas over en leg er een paar takjes tijm op.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Risotto met paddestoelen

Risotto met venkel en gepofte tomaat

Risotto met pompoen

Risotto van parelcouscous met artisjok

Aspergerisotto

Risotto met kip en doperwten

Groenterisotto met knolselderij en salie

 

1 Reactie

 1. Ramona

  Hallo Elleny,

  Je schorseneren-knolselderij risotto recept klinkt goed, ik zal het zeker eens een keer gaan proberen!
  Ik heb tot op heden één keer eerder iets met schorseneren klaargemaakt, dat moet zo’n drie jaar geleden zijn geweest. Hoewel er met de smaak beslist niets mis was, heb ik toch wel een soort van trauma aan de schorseneren overgehouden. Ik zal je hieronder uitleggen waarom.

  Ter ere van ons 12,5 jaar huwelijk hadden we gasten uitgenodigd en het leek mijn man leuk bij het diner eens iets met schorseneren te serveren. Na het schoonmaken van de groente werd ik onaangenaam verrast door het feit dat ik de kleverige donkerbruine smurrie op mijn handen er met geen mogelijkheid af kreeg gewassen! Daar zat ik dan te midden van mijn tafelgenoten, met klevende bruine klauwen. Tot overmaat van ramp hadden werkelijk alle dames aan tafel werkelijk tot in de puntjes keurig verzorgde handen en nagels.
  Misschien zien ze het niet was nog mijn hoopvolle gedachte maar helaas… Kort na afloop van het eten werd ik door een van de vrouwelijke gasten even apart genomen, ze wilde niet onbeleefd overkomen maar een gastvrouw met zulke groezelige handen vond ze echt niet kunnen. De volgende dag belde een vriendin mij met de boodschap “Schat als je ooit nog eens schorseneren voor ons klaarmaakt, doe dan alsjeblieft keukenhandschoenen bij het schillen aan, iedereen zat bedenkelijk naar je bruine handen te kijken.”
  Ik heb me zelden zo opgelaten gevoeld en pas na vier of vijf dagen waren mijn handen weer schoon dus op kantoor kreeg ik het ook nog moeilijk.

  Groetjes,
  Ramona

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *