Nou, daar zijn ze hoor: de schorseneren! Ik heb er deze risotto mee gemaakt. Met knolselderij, want het was niet zo’n grote portie schorseneren. Dit was -voor zover ik weet, tenminste- de eerste keer dat ik schorseneren op heb. En in ieder geval dat ik ze heb klaar gemaakt. Op internet las ik dat ze ook wel “keukenmeidenverdriet” werden genoemd, omdat er bij het schillen een kleverig, melkachtig sap vrij komt. Volgens de berichten worden je handen niet alleen kleverig, maar verkleuren ze ook. Maar ik had én mijn keukenhandschoenen aan, én ik heb ze onder water geschild, dus ik kan het je niet vertellen. Dat kleverige klopt in ieder geval wel, ondanks dat ik ze in ’t water heb geschild, voelden mijn handschoenen nog kleverig.
Uiteraard heb ik wel een paar stukjes van de schorseneren zó geproefd: het heeft inderdaad wel wat weg van asperges. Armelui-asperges werden ze ook wel genoemd, vroeger. Nu de gewone asperges weer in de winkels komen, gaan de schorseneren er weer uit, vertelde de groenteboer. Dus ik was net op tijd voor mijn knolraap en lof, schorseneren en prei serie…

Ingrediënten
400 gram schorseneren
1/2 knolselderij
300 gram risottorijst
1 ui
1 solobol knoflook
1 glas witte wijn
150 gram geraspte kaas
een paar takjes rozemarijn, tijm, oregano en salie
1 bouillontablet (groentebouillon)
1 klontje boter (ongeveer 50 gram)
1 eetlepel azijn of citroensap
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Zet een pan water klaar en doe er een eetlepel azijn in.
Trek keukenhandschoenen aan en borstel het zand van de schorseneren af onder de lopende kraan. Laat nu de gootsteen vollopen met koud water en schil de schorseneren met een dunschiller. Snij de schorseneren in stukken en doe ze in de pan met azijn-water. Als alle schorseneren geschild zijn, snij ze dan in stukken van 1-2 cm.

Schil de (halve) knolselderij met een dunschiller en snij in blokjes. Giet de schorseneren af en ververs het water. Voeg de blokjes knolselderij toe. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan gaar koken in een kleine tien minuten. Giet af.

Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en fruit daarin de ui aan. Pers de knoflook erboven uit. Als de ui glazig wordt, voeg dan de risottorijst toe. Blijf goed roeren. Als de rijst glazig wordt, blus dan af met de witte wijn. Kook een halve liter water en los daarin de bouillontablet op.

Hou een paar kleine takjes tijm apart om te garneren. Rits de blaadjes tijm van de overige takjes en voeg die toe. Rits de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze fijn. Hak ook de blaadjes van de salie en verse oregano fijn. Voeg alle verse kruiden toe aan de rijst. Roer goed door en voeg, als de wijn is opgenomen door de rijst, een deel van de bouillon toe. Roer regelmatig en voeg, als het grootste deel van de bouillon is opgenomen, nóg wat bouillon toe. Hoeveel bouillon er precies nodig is, verschilt per keer, maar het zal ongeveer een halve liter zijn. Als de rijst geen bouillon meer opneemt, proef dan een hapje om te zien of de rijst al gaar is. Als de rijst nog niet gaar is: voeg dan nog wat extra bouillon toe, roer goed en heb nog even geduld. Als de rijst wel gaar is, haal dan de pan van het vuur.

Roer de boter en de geraspte kaas door de risotto. Proef de risotto en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.

Laat de risotto een paar minuten rusten.

Schep een flinke schep risotto op een bord en strooi er een handje geraspte kaas over en leg er een paar takjes tijm op.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Risotto met paddestoelen

Risotto met venkel en gepofte tomaat

Risotto met pompoen

Risotto van parelcouscous met artisjok

Aspergerisotto

Risotto met kip en doperwten

Groenterisotto met knolselderij en salie