Risotto met paddestoelen

door | 25 dec 2019 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, recept, rijst, vegetarisch

Gelukkig Kerstfeest!!! Vandaag zijn we gezellig met zijn allen bij mijn moeder. Tussen de hapjes en de voorbereidingen voor de gourmet door, zet ik nog even dit recept voor paddestoelen-risotto online. Krijgen jullie morgen die hapjes, ok?
Ik hou van paddestoelen, maar ik ben eigenlijk de enige thuis. Free eet ze tenminste nog, maar zowel Edwin als Lone griezelen ervan. Áls ik dan iets met paddestoelen maak (meestal wordt het niet veel exotischer dan champignons), dan wil Edwin het liefst dat ik ze zo fijn mogelijk snij, zodat hij ze niet terug vindt. Lone heeft het liefst dat ik ze heel laat, zodat ze ze er makkelijk uit kan vissen en ze niet onverwacht een stukje in een hap proeft. Lang verhaal kort: we eten niet zo vaak iets met paddestoelen.
Maar als er bezoek komt, dan wil ik nog wel eens iets met paddestoelen maken. Dan ben ik tenminste niet de enige die het eten lekker vindt. En dus maakte ik maandag als hoofdgerecht risotto met paddestoelen. Met kastanje-champignons én voor ons doen bijzondere paddestoelen: shiitakes, pied de mouton, oesterzwammen en de witte beukenzwam. Héérlijk!!!

Ingrediënten
1 ui
1 teen knoflook
300 gram paddestoelen (kastanje champignons, shiitakes, pied de mouton, oesterzwammen, witte beukenzwam)
1 pak risottorijst (500 gram)
200 ml witte wijn
een paar takjes tijm
50 gram parmezaanse kaas
25 gram boter
2 bouillontabletten (groentebouillon of paddestoelenbouillon)
olijfolie

Bereiding
Los de twee bouillontabletten op in een liter kokend water.
Pel de ui en snij in stukken. Veeg indien nodig de paddestoelen schoon met een droog doekje of borsteltje en snij ze in stukken. Doe een scheut olie in een braadpan en fruit hierin de ui aan. Pers de teen knoflook erboven uit. Voeg de paddestoelen toe en bak onder af en toe een paar minuten aan.

Voeg dan de risottorijst toe en roer goed door. Bak de rijst met de ui en paddestoelen aan tot de rijst een beetje glazig begint te worden. Blus dan af met de wijn.

Hou een paar kleine takjes tijm apart om te garneren. Rits de blaadjes tijm van de overige takjes en voeg die toe. Roer goed door en voeg, als de wijn is opgenomen door de rijst, een deel van de bouillon toe. Roer regelmatig en voeg, als het grootste deel van de bouillon is opgenomen, nóg wat bouillon toe. Hoeveel bouillon er precies nodig is, verschilt per keer, maar het zal ongeveer een liter zijn. Als de rijst geen bouillon meer opneemt, proef dan een hapje rijst om te zien of de rijst al gaar is. Als de rijst nog niet gaar is: voeg dan nog wat extra bouillon toe, roer goed en heb nog even geduld. Als de rijst wel gaar is, haal dan de pan van het vuur.

Roer de boter en de parmezaanse kaas door de risotto. Proef de risotto en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper. Laat de risotto een paar minuten rusten.
Schep een flinke schep risotto op een bord en leg er een paar takjes tijm op.
Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Risotto met venkel en gepofte tomaat

Risotto met pompoen

Risotto van parelcouscous met artisjok

Aspergerisotto

Risotto met kip en doperwten

Groenterisotto met knolselderij en salie

Champignonsoep

Andijviesalade met champignons, mandarijn en pijnboompitten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *