Andijviesalade met champignons, mandarijn en pijnboompitten

door | 27 sep 2019 | lunch, recept, salade, vegetarisch

Wát een inspirerende dag was dat POWER Event van Margriet Spijksma, gisteren! De take-home messages voor mij waren: We geven teveel aandacht aan wat we niet willen, maar wat je aandacht geeft groeit. Zie alleen voor je hoe je het wél wilt: “Keep your eyes on the prize.” Wees eerlijk (vooral naar jezelf), neem verantwoordelijkheid en zeg JA tegen dat wat je het állerliefste wilt.
Misschien klinkt dat voor jullie als een enorme open deur, maar ik merk dat het in de waan van de dag erg moeilijk is om me te blijven focussen op positieve dingen en op wat ik wél wil in plaats van wat ik niet wil. Laat staan op dat wat ik het állerliefste wilt.
Dit blog helpt me, nu al bijna een jaar, heel erg om te focussen op waar ik blij van word: namelijk koken en eten.
Gisteren is er weer een vlammetje aangewakkerd. Het is een droom van me om ooit een eigen kookboek te maken. (There… I said it…) Als ik in mijn allereerste receptenschriftje kijk, dan zitten daar al lijstjes in met recepten die ik in een kookboek zou willen zetten. De meeste van die recepten heb ik het afgelopen jaar al hier op mijn blog gezet. Maar een kookboek? Ik kan wel 100 redenen bedenken om het niet eens te proberen. Want wat áls… wat áls… .wat áls…? Maar het zaadje is geplant en ik laat het lekker wortel schieten. Ik fantaseer er wat over, verdiep me er eens in, stel me voor hoe onwijs gaaf het zou zijn… en dan zien we wel… 
Omdat gisteren nogal een intensieve dag was (op- en neer naar Brede in ochtend- en avond-spits én een programma van tien tot vijf) heb ik vandaag thuis gewerkt. Op vrijdag is er toch bijna niemand op kantoor en ik had geen besprekingen, waarom zou ik dan mínstens twee uur aan reistijd besteden.
Het bijkomend voordeel van thuiswerken is dat ik tussendemiddag lekker een soep of een salade kan maken. Vandaag maakte ik deze andijvie-salade met champignons, mandarijntjes, pijnboompitten en sinaasappel-mosterd-dressing, naar een heel oud recept uit de Allerhande.

Ingrediënten
250 gram fijn gesneden andijvie
1 bakje champignons (250 gram)
2 mandarijnen
125 ml versgeperse sinaasappelsap
2 theelepels mosterd
olijfolie
een handje pijnboompitten
zout en peper

Bereiding
Veeg indien nodig de champignons schoon. Snij de champignons in vieren. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak daarin de champignons aan. Stooi er wat zout en peper over en blus af en met de helft van de verse sinaasappelsap. Laat het sap inkoken tot de champignons een beetje beginnen te karameliseren en haal dan de pan van het vuur.


Mix de rest van de sinaasappelsap, de mosterd en 4 eetlepels olijfolie met een staafmixer tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper. Meng de dressing door de andijvie. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.


Leg de andijvie op een schaal. Pel de mandarijnen en verdeel de partjes over de andijvie. Verdeel de champignons erover en strooi de geroosterde pijnboompitten erover.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *