Champignonsoep

door | 3 apr 2019 | lunch, recept, soep, vegetarisch

Ik bedacht opeens dat ik nog nooit champignonsoep op mijn blog had gezet. Dat maak ik eigenlijk niet zo vaak, want zowel man- als dochterlief houden niet van champignons. En met nóg exotischere paddestoelen hoef ik al helemaal niet aan te komen… Deze champignonsoep is niet moeilijk en zóveel lekkerder dan soep uit een pakje of zakje (of blik). Echt een aanrader! Ik heb kastanjechampignons (en heel lui: voorgesneden plakjes) gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook gewone champignons gebruiken.
Ik heb uiteraard wel nog wat soep over. Maar dat zet ik in de koelkast, dan kan ik er morgen tussendemiddag nóg een keer van genieten!

Ingrediënten
250 gram (kastanje)champignons
3 sjalotten
1 teen knoflook
75 gram boter
50 gram bloem
250 ml melk
1 groentebouillontablet
100 ml room
peterselie
zout en peper

Bereiding
Pel en snipper de sjalotten. Snij de teen knoflook in kleine stukjes. Snij de champignons in plakken.
Kook water en los daarin de bouillontablet op.
Smelt (ongeveer) 40 gram boter in een braadpan. Fruit hierin de sjalotten en de knoflook aan. Voeg de rest van de boter toe en bak, als die gesmolten is, de champignons een paar minuten. Als de champignons zacht en mooi lichtbruin zijn geworden, haal dan een paar mooie champignons uit de pan voor de garnering, dadelijk. Strooi de bloem over de champignons in de pan en roer even goed door.
Voeg, al roerend, beetje bij beetje de bouillon toe. Blijf goed roeren, zodat eerst een dikke, vervolgens een iets dunnere saus en daarna een gebonden soep ontstaat. Voeg vervolgens de melk toe en breng al roerend aan de kook. Laat de soep een paar minuten zachtjes doorkoken. Hak de peterselie fijn, maar houdt een paar takjes apart voor de garnering. Schenk al roerend de room in de soep en voeg de peterselie toe. Breng de soep, indien nodig, op smaak met wat zout en/of peper. Verwarm de soep nog even door en haal dan de pan van het vuur.

Schep de soep in een bord of kom en leg er één van de apartgehouden plakjes champignon op. Leg er een plukje peterselie naast.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Prei-aardappelsoep met rucola

Aspergesoep met feta en chorizo

Courgettesoep met prei en appel

Romige bleekselderijsoep

Oma’s heerlijke tomatensoep

Hippiesoep

Andijviesalade met champignons, mandarijn en pijnboompitten

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *