Dit is een recept uit het receptenboek van mijn oma: mijn vader’s moeder. Zij hield heel erg van koken en ze kon ook heerlijk koken. Oma kon een heerlijke tomatensoep maken: Soep uit de Provence, naar een recept dat zij weer van tante Mien had gehad. Oma had aan tante Mien beloofd het recept niet verder te delen.
Mijn moeder wilde dat recept heel graag, maar heeft het nooit gekregen. Beloofd is nu eenmaal beloofd. Na het overlijden van oma, nu al heel veel jaar geleden, heb ík haar receptenboek gekregen. En daar staat het in: hét recept voor haar heerlijke tomatensoep!

Ingrediënten
3 lepels bloem
2 grote uien
1 pond prei
1 pond tomaten
1 l bouillon (voor 4 personen)
bouillonblokje, zout,  peper
1 klein flesje slagroom (50 ml)
25 gram boter

Bereiding
Smelt de boter in een pan. Pel de ui en snij in stukken. Laat de ui glazig worden in de boter.
Was de prei en snij in halve ringen. Doe de prei bij de ui en bak mee. Snij de tomaten in stukken (verwijder de harde kern) en doe bij de uien en de prei. Laat even doorkoken.
Strooi de bloem erbij, en giet er dan de bouillon bij. Laat drie kwartier zachtjes sudderen.


Doe de soep door een zeef. Als je geen passerzeef hebt (zoals ik), dan kun je het gewoon door een zeef duwen met een soeplepel. Proef de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper of een bouillonblokje.
Doe voor het opdienen (voorzichtig) een klein flesje slagroom erbij.

Eet smakelijk!