Hippiesoep

door | 29 sep 2019 | avondeten, hoofdgerecht, kids, kip, recept, rund, salade, soep, varken, vlees

Over ruim een week gaat Edwin mee als begeleider op schoolkamp. Samen met een moeder-van-school beheren ze een huisje en zorgen ze voor het eten. Er komt elke avond een andere klas eten, want de kinderen lopen van huisje naar huisje. Edwin had bedacht dat ze deze soep wel konden maken, dan. Wij hebben deze soep ooit eens bij vrienden gegeten en sindsdien is het een favoriet recept om te maken op bijvoorbeeld verjaardagen. Het is met name handig als er veel eters komen van wie je niet precies weet wat ze wel of niet lusten of mogen. Deze soep mag iedereen namelijk zelf “versieren” met wat hij of zij lekker vindt. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt met ingrediënten: alles waarvan je denkt dat het lekker is in de soep kun je erbij geven. Doordat de meeste ingrediënten koud zijn, koelt de soep meteen af, zodat niemand zijn mond brandt.
En wat je overhoudt kun je de volgende dag als lunch-salade eten.
Oorspronkelijk heet het “Azteken-soep”, maar de kinderen noemden het Indianen-soep. En voor het kamp hebben we het nu omgedoopt tot Hippie-soep. Want dat is het thema van hun huisje: hippies. Peace man!
Vandaag draaiden we proef en de moeder-van-school kwam met man en kinderen eten. Even checken hoeveel er ongeveer op ging met zijn tienen, zodat we konden inschatten hoeveel er nodig is voor een hele klas.
Uiteraard wordt er op kamp ook rekening gehouden met diverse dieet-wensen: voor de vegetariërs wordt een aparte pan met een vegetarische basis-soep gemaakt en die kunnen het gehakt en de spekjes laten staan. Kinderen met koemelk-allergie kunnen de kaas en de creme fraiche laten staan en gluten en noten zitten er niet in.

Update: “En die vegetariërs dan?” Die vraag werd me gesteld naar aanleiding van mijn dit recept. Want tja, de soep kan iedereen “versieren” met wat hij lekker vindt, maar als het op basis van kip is, dan hebben vegetariërs toch wel een probleem… — bij deze de oplossing: een heerlijke vegetarische soep mét een bite

Ingrediënten voor de basissoep (voor ongeveer 10 personen)
4 kippenpoten
1 rode peper
2 blikken tomatenblokjes
4 laurierblaadjes
1 ui
bouillontabletten (kippenbouillon)

Ingrediënten voor de “versiering”
1 komkommer
1 courgette
4 worteltjes
3 paprika’s (rood, oranje, geel)
1 blik kidneybonen
1 blik mais
1 bakje cherry tomaten
1 bakje champignons
2 avocado’s
1 kopje rijst
1 pond rundergehakt
2 theelepels chili concarne kruiden mix *)
1 bekertje creme fraiche (200 ml)
4 eieren
een bosje koriander
1 limoen
1 zak gerookte spekreepjes (300 gram)
4 augurkjes (zoet-zuur)
1 zakje geraspte kaas (250 gram)
1 appel
3 bosuitjes
1 zak nacho chips (cheese)

Bereiding
Doe de kippenpoten met de laurierblaadjes in een braadpan. Snij de ui (met schil en al) in kwarten en doe die bij de kip. Snij de rode peper doormidden, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en doe die bij de kip. Leg het bouillonblokje erbij en giet er zoveel water op dat de kip onder staat. Breng aan de kook en laat dan op een laag vuurtje zo lang koken tot de kip gaar is. Dat kun je zien doordat het vlees loslaat van het bot.
Haal dan de pan van het vuur en schep de kippenpoten uit de bouillon. Laat de kippenpoten afkoelen.

Maak intussen de ingrediënten voor de “versiering” klaar:
– Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking (ik gebruik altijd een rijstkoker)
– Snij de courgette in stukjes en bak die even aan in een beetje olie. Breng op smaak met zout en/of peper.
– Veeg de champignons schoon en snij ze in vieren. Verhit een scheutje olie en bak daarin de champignons met een beetje peper en zout.
– Bak het gehakt rul in een beetje olie. Strooi de chili con carne kruiden erover en roer goed door.
– Roerbak de eieren de eieren met een beetje olie.
– Bak de spekreepjes uit.
– Snij de komkommer, worteltjes, paprika’s, augurkjes, appel en bosuitjes klein.
– Snij de cherry tomaatjes eenmaal door.
– Snij de avocado’s doormidden, verwijder de pit en de schil en snij het vruchtvlees in stukjes.
– Hak de koriander fijn.
– Snij de limoen in partjes.

Giet de bouillon door een zeef in een grote pan. Pluk het vlees van de kippenpoten en trek het indien nodig uit elkaar. Doe het kippenvlees en de tomatenblokjes bij de bouillon en vul de pan aan met water. Voeg zoveel bouillonblokjes toe als je nodig hebt voor deze hoeveelheid vocht. Ik had 3,5  liter, dus ik heb in totaal 7 bouillonblokjes gebruikt. Onthoud dat je voor het koken van de kippenpoten ook al een bouillonblokje hebt gebruikt. Breng de soep aan de kook en kook een minuut of tien door.

Zet alle ingrediënten in schaaltjes op tafel, om de pan soep heen.


Laat iedereen zijn eigen soep “versieren”: schep wat soep op een bord en schep de ingrediënten erbij die hij/zij lekker vindt.
Eet smakelijk!

*) Ik heb zelf-gemaakte chili con carne kruiden mix gebruikt. Klik hier voor het recept, maar je kunt natuurlijk ook gewoon kruidenmix uit een zakje gebruiken, he? Of gewoon alleen op smaak brengen met peper en zout. Kan ook!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *