Chili con carne

door | 27 nov 2018 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, mexicaans, recept, rijst, vlees

Chili con carne. Dat associeer ik op één of andere manier met scouting. Ik denk dat we dit vaak op kamp aten. Of met houthakkersweekend, ofzo. Ik kan ze alleen maar gelijk geven, dat ze dit maakten als ze voor een grote groep kabouters of gidsen moesten koken. Het is namelijk lekker makkelijk. En ’t vult natuurlijk goed. Op scouting deden ze er vaak ook nog ananasstukjes uit blik door. Maar dat vind ik niet zo’n denderende combinatie.

Ingrediënten
1 blik bruine bonen
1 blik kidney bonen
1 blikje mais
300 gram gehakt
4 flinke tomaten
1 blikje tomatenpuree
3 paprika’s (rood, geel, groen)
2 uien
2 tenen knoflook
olijfolie
Chili con carne kruidenmix *)
rijst
kaas

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Rasp de kaas.

Pel de ui en snij in stukjes. Verhit olie in een wokpan en bak de olie, en de uitgeperste knoflook.
Voeg het gehakt toe en bak tot het rul is. Snij intussen de paprika’s in kleine stukjes en bak deze even mee met de ui en de knoflook.

Was de tomaten, snij doormidden en snij het harde stukje eruit. Snij de tomaten in stukjes en voeg die aan de pan toe. Laat de bonen en de mais uitlekken en doe die erbij, in de pan, samen met de tomatenpuree. Roer goed door. Breng aan de kook en laat op een laag pitje ongeveer een half uur zachtjes doorkoken.
Breng op smaak met zout en chili con carne kruidenmix. Ik raad aan om de kruidenmix er theelepel-voor-theelepel aan toe te voegen. Goed roeren en dan even proeven. Zo kun je het gerecht precies zo pittig maken als je lekker vindt. Ik heb twee theelepels gebruikt voor de hele pan.

Schep wat rijst op en daaroverheen de chili con carne. Doe er een handje geraspte kaas op.

*)  Chili con carne kruidenmix
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel chilipoeder
1 eetlepel knoflookpoeder
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
2 theelepels uipoeder

Als je vegetarisch of vegan wilt eten, dan kun je ook het gehakt en de kaas helemaal weglaten. Dan is het Chili sin carne…. chili zónder vlees. De combinatie rijst-bonen-mais (granen en peulvruchten) levert alle essentiele aminozuren die je nodig hebt. In plaats van rijst kun je ook brood of een ander graanproduct gebruiken. Voedingskundig gezien is het dus helemaal niet nodig om er gehakt en kaas bij te doen. Maar het is wel gewoon heel lekker, natuurlijk.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *